Kot je zapisala komisija, pri Vrščaju nisi odkrili nobenih poškodb in motenj v možganih, ki bi lahko vplivale na njegovo obnašanje. Nevrološko mnenje je na zadnji, oktobrski obravnavi zahteval Vrščajev zagovornik Ivan Levec, ker je Vrščaja leta 1982 kot otroka na kolesu zbilo vozilo. Po nesreči je bil en dan v nezavesti in od takrat, kot je zatrdil zagovornik, ima travme.

Komisija je še ocenila, da bi lahko le psihiatrični izvedenec povedal, kako je ta nezavest vplivala na Vrščajevo kasnejše psihično stanje.

Zato je Levec predlagal, da svoje mnenje predstavita še psihiatrični izvedenec Bojan Zalar in psihološka izvedenka Blanka Kores Plesničar, ki sta že izdelala mnenji, zdaj pa ju bosta samo še dopolnila. Zalar je tako ocenil, da je bil Vrščaj v času umora zmanjšano prišteven, vendar ne bistveno, ter da je impulzivna in konfliktna osebnost. Podobnega mnenja je bila tudi Kores Plesničarjeva.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 15. januarja.

Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal. Ob začetku sojenja konec avgusta pa je zatrdil, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu to očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju.

Obdolženi je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed.

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju dogodka podlegel. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo, med katero so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije.

Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.