V noči na petek so trije zamaskirani neznanci vdrli v stanovanjsko hišo Galičevih v Svržakih pri Metliki. Za zaprtimi vrati se je nato več ur dogajala prava kriminalka, kakršne na slovenskih tleh ne pomnimo. Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so nam potrdili le, da so v petek na območju Metlike obravnavali kaznivo dejanje z elementi nasilja. »Intenzivna kriminalistična preiskava poteka, kriminalisti preverjajo vse okoliščine, zato podrobnosti ne moremo pojasnjevati, saj bi s tem lahko škodili nadaljnjim postopkom,« je dejala predstavnica za odnose z javnostmi novomeške PU Alenka Drenik.

»Že leta poznam Galičeve in nimam kaj slabega reči o njih. Robert ima zadnjih nekaj let svoje podjetje za odkup in prodajo avtomobilov, s tem se preživljajo. Gre za urejeno družino, tudi otroka redno obiskujeta v šolo. Res je, da so precej premožni. A da bi se komu zamerili, res ne bi rekel. Imajo pa okrog sebe ljudi, ki so 'vredni svojega denarja', zato bi kar verjel, da Galičevi niso bili 'prava' tarča ali pa da je bilo vse skupaj sporočilo komu drugemu,« nam je povedal znanec Galičevih, ki ni želel biti imenovan, vendar družino dobro pozna.

V šoku in močno prestrašeni

Ko smo danes skušali priklicati Roberta Galiča, številka ni bila dosegljiva. »Verjamem, da so v velikem šoku in močno prestrašeni. Kot sem slišal, niti ne spijo več doma. Robert bi zaradi hudih ran moral biti v bolnišnici, pa je menda odklonil. Najbolj grozljivo pri vsem skupaj pa je, da so se neznanci tako kruto znesli še nad otrokoma. Tudi če bi bila v ozadju kakšna zgodba, otroka prav gotovo nista ničesar kriva,« je še dejal naš sogovornik.

Kot so poročale Slovenske novice, so neznanci vlomili v hišo okoli pol druge ure zjutraj, ko so Galičevi spali. »Nenadoma me je nekdo zgrabil in vrgel iz postelje. Takoj mi je zvezal roke in noge z vezicami, v glavo mi je eden uperil pištolo. Potem se je začelo,« je pripovedoval 39-letni Galič. V hrvaškem jeziku naj bi od njega zahtevali denar in mu očitali, da naj bi bil nekemu podjetniku iz Metlike dolžan 350.000 evrov. Galič jim je dopovedoval, da ni nikomur dolžan niti centa, da živi pošteno in da očitno ni tisti, ki ga iščejo. Med iskanjem sefa naj bi vlomilci dodobra razdejali celo hišo. Ko je žena medtem na skrivaj skušala poklicati policijo, naj bi jo stresli z elektrošokom, nato pa jo zvezali skupaj z Robertom.

Mučili tudi oba otroka

Nato so se spravili na 13-letno hčer in devetletnega sina. Hčerki naj bi grozili, da ji bodo porezali prste, nato je morala prinesti likalnik. In začelo se je mučenje. Po pisanju Slovenskih novic so Roberta žgali po vsem telesu, opečeni so menda tudi preostali člani družine. Mučenje se je nehalo okoli pete ure zjutraj, ko se je sosed odpravljal v službo, kar je vlomilce očitno zmotilo in so odnehali, pobrali 12.000 evrov, ki jih je imel Robert spravljene za nakup avtomobila, in pobegnili z njegovim avtomobilom. Tega naj bi policisti že našli v bližini Ljubljane.

Prva se je pasu in vezic nekako rešila žena, nato je osvobodila še druge. Galič je takoj stekel k sosedom in poklical policijo. Kot je dejal za Slovenske novice, je prepričan, da je bilo vse skupaj namenjeno nekomu drugemu.