V ponedeljek je bilo po 5634 testiranjih potrjenih 1524 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 27 odstotkov rezultatov, za 1,38 odstotne točke več kot v nedeljo. Včeraj se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 1284 bolnikov s covidom-19, 204 so potrebovali intenzivno nego. Iz bolnišnica so odpustili 127 bolnikov s covidom-19. Včeraj je umrlo 44 bolnikov s covidom-19, toliko kot dan pred tem. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih znaša 1496, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 984. Skupno je v Sloveniji umrlo 2151 ljudi, medtem ko je bilo potrjenih 98.281 primerov okužbe.

»Predstavljeno kaže na to, da še zdaleč nismo iz vseh nevarnosti epidemije. Še veliko nam manjka, da bi bilo število zasedenih bolniških postelj nižje, vsaj trimestno,« je navedel minister za zdravje Tomaž Gantar. Zdravniško osebje je preobremenjeno, obenem na varne posege in zdravljenje čakajo tudi tisti, ki z novim koronavirusom niso okuženi. Da tudi otroci še vedno ne morejo v šolo, so bili razlogi za nujnost ukrepov, ki jih je navedel Gantar. »To še posebej velja za prihajajoče dni, ki se jih hkrati veselimo in na podlagi izkušenj raznih praznovanj iz preteklih dni in mesecev tudi bojimo,« je dodal.

Tudi prazniki morebiten začetek tretjega vala

Ministri se bodo v sredo in četrtek na vladi pogovarjali o ukrepih, ki bodo veljali med prazniki. »Pretehtali bomo, kaj je najbolj nujno in smiselno in verjetno pripravili dodatna navodila, kako ravnati, da bomo v družbi čez praznike varni. Žal brez ukrepov v tem času ne bo šlo,« je povedal minister za zdravje. »Tretji val se napoveduje, naj bi bil celo intenzivnejši od drugega, saj dodatno nevarnost predstavlja tudi samo obdobje povečanih respiratornih obolenj. Velja širok konsenz, da je treba med prazniki vse stike, ki niso nujni, spraviti na minimum. Trgovine, razen teh z živili, ne bodo odprte, kot je veljalo pred včerajšnjim dnem,« je navedel Gantar. »Na razpolago imamo malo časa, je pa moje mnenje, da je v tem obdobju žal lockdown smiseln in je verjetno tudi s stališča gospodarstva v tem trenutku tudi najmanj škodljiv. Menim, da je treba ponovno zaostriti pogoje, a biti toliko realni, da dopustimo nekatere možnosti druženja v tem obdobju ob upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov,« je pojasnil Gantar.

Okužen vsak petindvajseti Slovenec

Minister za zdravje je javnost seznanil tudi z novostmi glede masovnega testiranja in hitrih testov, s katerimi bi ta testiranja opravljali. Razpis za nakup hitrih testov so razdelili na dva dela, prvega s hitrim postopkom za prvo količino hitrih testov in drugega po regularnem postopku, ki traja več časa, za ostale teste. Te bi verjetno dobili v februarju, kot je pojasnil Gantar. »V kritičnem obdobju epidemije želimo najprej zagotoviti dovoljšnje število hitrih testov, saj je zgodnje ugotavljanje okuženih eden od ključnih ukrepov za obvladovanje epidemije. Treba pa se je zavedati vseh omejitev hitrih testov,« je navedel Gantar in opozoril na to, da negativen hitri test danes ne pomeni nujno, da je posameznik negativen tudi naslednji dan. »Teste je treba občasno ponavljati, če želimo varovati sebe in svojo okolico,« je povedal. »Na običajne načine je okužbe zdaj zelo težko obvladovati, po sedanjih podatkih je okužen vsak petindvajseti Slovenec,« je navedel.

Prvi razpis za nakup hitrih testov je bil neuspešno zaključen. Od devetintrideset povabljenih ponudnikov jih je ponudbo oddalo devetnajst, od teh jih je trinajst oddalo vzorec, kar je bil pogoj, samo en vzorec pa je ustrezal vsem kriterijem za izbiro. Ta vzorec je bil pri postavljeni ceni predrag, razpisa zato niso zaključili, ampak ga ponovili. Začel se je v petek in poteče danes popoldan, nanj je bilo povabljenih preko štirideset ponudnikov. V letošnjem letu je s tem razpisom predvidena dobava približno dvakrat po 30 tisoč hitrih testov. »Resnično verjamem, da bomo prvo količino kvalitetnih testov dobili v ponedeljek,« je povedal Gantar.

Poskusno prostovoljno masovno testiranje že naslednji teden

Na razpisu so dobili tudi trideset ponudnikov ekip zdravstvenih delavcev, ki je ponudilo sto mobilnih enot. »To nam daje možnost, da lahko masovna testiranja zares pričnemo izvajati,« je povedal in napovedal poskusno izvedbo masovnega testiranja že naslednji teden. Zaradi prilagajanja informacijskega sistema bodo predvidoma med ponedeljkom in četrtkom na področju mesta Ljubljana izvedli prostovoljna testiranja. »Potrebno bo imeti zdravstveno izkaznico in kdor se bo odločil za testiranje, bo testiran,« je pojasnil Gantar. »Morda bo posameznik tako tudi na nek bolj varen način lahko preživel praznike vsaj v tistem ožjem socialnem mehurčku, da ne bo nenehno mislil na prenos okužbe,« je dodal.

Obvezne maske zunaj ob primerni razdalji več niso smiselne

Kljub spremembi odloka o nošenju in uporabi zaščitnih mask, po katerem uporaba zaščitnih mask zunaj ni več obvezna (razen, če ni možno vzdrževati razdalje med posamezniki več kot dva metra), je Gantar poudaril, da pravilna uporaba kakovostnih zaščitnih mask ostaja eno ključnih orodij za premagovanje epidemije in omejevanje širjenja virusa, ki ga širimo najbolj še preden vidno zbolimo. »Ta korak ne pomeni sproščanja ukrepov, pomeni nujno prilagoditev glede na dosedanja spoznanja. Obdobje, ko je bil sprejet ukrep uporabe mask tudi zunaj, je bilo obdobje, ko so ta ukrep uveljavljale različne države tudi za to, da se na maske navadimo,« je povedal.

Daleč bolj smo za okužbo ogroženi v zaprtih prostorih v bližini sogovornika oziroma več sogovornikov, zato je Gantar ponovno pozval na upoštevanje ukrepa, ki zapoveduje nošenje maske v zaprtih prostorih. »Odpravljamo oziroma spreminjamo nekaj, kar se ni izkazalo kot dodana vrednost pri preprečevanju okužbe, ob pogoju, da razumemo, kdaj pa to je smiseln ukrep,« je pojasnil.

V pričakovanju prve pošiljke cepiva

Gantar je spregovoril tudi o cepivih, pričakuje se prva količina okrog 5 tisoč cepiv. Najprej bodo v ospredju najstarejši in najbolj ogroženi, predvsem v domovih za ostarele ter naprej po prednostnih skupinah. Dodatnih 58 tisoč doz cepiva naj bi dobili v prvem kvartalu naslednjega leta. »To je cepiva za 24 tisoč ljudi glede na to, da je potrebno dvakratno cepljenje. Kdaj to bo, si ne upam napovedovati,« je povedal. Odgovoril je tudi na novinarsko vprašanje o podatkih, ki jih je o številu cepiva danes na twitterju delil predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da bomo že decembra prejeli 58 tisoč doz cepiva. »Želel bi si, da ima predsednik vlade prav in da ima bolj natančno informacijo,« je komentiral.

Do novembra dobrih 35 tisoč prijav na zavod za zaposlovanje več kot lani

Od januarja do novembra letos je bilo v povprečju 14,5 odstotkov več brezposelnih kot v enakem obdobju lansko leto, je predstavil generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar. Konec novembra je bilo 16,2 odstotkov brezposelnih več kot v istem obdobju lansko leto. Od januarja do novembra letos se je na zavod za zaposlovanje prijavilo 90 tisoč petsto brezposelnih, kar je za dobrih 35 tisoč več kot v enakem obdobju lani. »Ocenjujemo, da bo konec leta v Sloveniji 88 tisoč brezposelnih,« je navedel Bobnar. Število delovnih mest se je za slabo polovico zmanjšalo denimo v kulturi, prometu, trgovini in gostinstvu. Po drugi strani določene dejavnosti zaposlujejo več, porast so beležili na primer v predelovalni dejavnosti, gradbeništvu, prevozništvu, zdravstvu in socialnem varstvu.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.