Čeprav se bodo izločilni boji v ligi prvakov nadaljevali šele februarja – s prvimi tekmami 16., 17., 23. in 24. februarja ter povratnimi 9., 10., 16. in 17. marca prihodnje leto – so na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu v Švici opoldne opravili žreb parov osmine finala. Ta je bil naklonjen številnim favoritom za končno zmago, na papirju najlažja nasprotnika pa sta dobila aktualni evropski prvak Bayern München, ki se bo v 13. zaporednem nastopu v osmini finala prvič pomeril z Laziem, in italijanski prvak Juventus, ki ga čaka dvoboj s Portom.

»So nepredvidljiv nasprotnik, kar smo lahko videli že v skupinskem delu na tekmah z Borussio Dortmund. Proti italijanskim ekipam je vselej težko igrati, a pot v Rim je vedno prijetna,« je ples kroglic komentiral športni direktor Bayerna Hasan Salihamedžić. To bo sicer tudi spopad najboljših strelcev nemškega in italijanskega prvenstva minule sezone Roberta Lewandowskega in Cira Immobila.

Barcelona po dolgem času ni favorit

Največ pozornosti bosta v osmini finala bržkone deležna obračuna med PSG in Barcelono. Nogometna velikana se med seboj dobro poznata, saj sta se doslej srečala že enajstkrat – nazadnje v osmini finala v sezoni 2016/2017. Tedaj so Katalonci v Parizu izgubili z 0:4, na povratni tekmi na domačem Camp Nouu pa uprizorili eno največjih vrnitev v zgodovini tekmovanja in se z zmago 6:1 uvrstili med osem najboljših. Za Barcelono je takrat tri gole dosegel tudi prvi zvezdnik PSG Neymar, ki bo tokrat prvič zaigral proti svojemu nekdanjemu klubu. »Pomerili se bomo z močnim nasprotnikom, a verjamem, da bosta to pomembni in čudoviti tekmi. Mislim, da so možnosti 50-50,« je žreb pokomentiral trener Barcelone Ronald Koeman.

Ne glede na Koemanove besede je jasno, da španski podprvaki ob trenutni formi prvič po dolgem času ne bodo veljali za favorite. Vzdušje v klubu je ta čas vse prej kot idilično, forma Lionela Messija daleč od idealne, predstave moštva pod vodstvom Koemana pa anemične in neprepričljive. Španski mediji kljub temu verjamejo, da Barcelone ne gre odpisati, saj se lahko v dveh mesecih spremeni marsikaj. Do tedaj bi se po poškodbi v ekipo že lahko vrnil Ansu Fati, obenem pa izpostavljajo tudi dejstvo, da bo klub derbi s Parižani pričakal z novim vodstvom, saj bodo v vmesnem času organizirane predsedniške volitve.

Iličić proti velikem Realu

V osmini finala bodo nastopili tudi trije slovenski nogometaši. Nekdanjega reprezentanta Kevina Kampla čaka z Leipzigom atraktivno gostovanje na Anfieldu proti Liverpoolu, Atalanti Josipa Iličića bo nasproti stal rekorder po številu naslovov v elitnem tekmovanju, trinajstkratni evropski prvak Real Madrid, Atletico vratarja Jana Oblaka pa se bo po tekmah v skupinskem delu v sezoni 2017/2018 znova srečal s Chelseajem.

»Izločilno boji so vedno enaki. Odločale bodo malenkosti. Tako je bilo lani proti Liverpoolu in upam, da bo tako tudi proti Chelseaju. Do tekem z Angleži je še kar nekaj časa, a se jih zelo veselimo. Naša sezona je zaenkrat zelo dobra in upam, da bomo v podobnem ritmu nadaljevali. Verjamem, da lahko v ligi prvakov odigramo zelo pomembno vlogo,« je optimističen kapetan Atletica Koke.

V Nyonu so sicer izžrebali tudi pare šestnajstine finala evropske lige. Dinamo Zagreb, za katerega nastopa slovenski branilec Petar Stojanović se bo za napredovanje v osmino finala pomeril s Krasnodarjem, Dinamo Kijev njegovega reprezentančnega soigralca Benjamina Verbiča pa bo igral proti Bruggeu. Prve tekme šestnajstine finala bodo 18., povratne pa 25. februarja.