»Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva,« so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Zaprt javni kraj oz. prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten, ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je še obvezno tudi razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oz. izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

Do sedaj je veljalo, da je bila maska obvezna povsod na odprtih javnih krajih oz. prostorih in v osebnih vozilih v regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. Pred nedavnim je vlada tudi določila, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak le zaščitna maska.

Včeraj umrlo 44 bolnikov

V nedeljo so v Sloveniji ob 1679 opravljenih testih okužbo s koronavirusom potrdili pri 431 osebah. Umrlo je še 44 bolnikov. Delež pozitivnih testov je tako za 5,6 odstotne točke nižji kot v soboto, ko je znašal 31,3 odstotka. V bolnišnicah je bilo v nedeljo pet bolnikov več kot dan prej. Sedem oseb manj je potrebovalo intenzivno zdravljenje. Hospitaliziranih je bilo 1320 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 208. V domačo oskrbo so odpustili 48 oseb.

»Število novih primerov je še vedno visoko. Epidemija se še ne umirja, a primerjava med tem in preteklim vikendom vseeno daje upanje, da se razmere, kar se tiče novookuženih, počasi izboljšujejo,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Glede na število novih okužb po občinah najbolj izstopa Črnomelj, kjer so potrdili 34 novih okužb s koronavirusom, od tega 32 med oskrbovanci tamkajšnjega doma za starejše. V Ljubljani je bilo okužb le 35, v Mariboru 40, v ostalih občinah je bilo okužb občutno manj. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pokaže, da je najslabše epidemiološko stanje še vedno v Posavski regiji (1577), sledijo Pomurska (1360) in Jugovzhodna Slovenija (1348). Najboljše razmere so v Osrednje slovenski regiji (707) Goriški (713) in Obalno-kraški regiji (748).

»Razmere v Evropi se ne izboljšujejo, cepiv še ni, zato se moramo pripraviti na zahtevne razmere. Za prihodnje tedne in mesece potrebujemo večjo rezervo v številu postelj, ki bodo na voljo v Sloveniji. Prav tako niso izpolnjeni pogoji, da se epidemija ne bi podaljšala.« je sporočil Kacin.

Prehajanje med regijami ostaja prepovedano

Vlada je sicer včeraj sprejela odlok o sprostitvi gibanja prebivalcev v osrednjeslovenski, gorenjski, goriški in obalno-kraški statistični regiji. Kot je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je prehajanje občin dovoljeno le znotraj že omenjenih statističnih regij, medtem ko je prehajanje regij še vedno prepovedano. »Gibanje ni več omejeno ob pogoju, da imate pri prehajanju med občinskimi mejami pri sebi naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav. Odlok velja od danes ob polnoči do vključno 23. decembra. Odlok bomo, kot je zapovedalo ustavno sodišče, verjetno v četrtek ponovno tehtali, ga po potrebi spremenili, dopolnili ali pa zgolj podaljšali,« je dejal Hojs. V primeru prehajanja občine zaradi nujne storitve aplikacija ne bo obvezna.

Če bo sicer policist ob prehodu občinske meje ustavil posameznika, bo moral ta policistu pokazati, da ima aplikacijo naloženo in aktivirano. »Ne gre za pregledovanje elektronskih naprav. Tako kot je bilo na meji treba ob prehodu pokazati sms sporočilo o prehodu meje, bo tukaj povsem enako. Policist vas bo povprašal, ali imate naloženo in aktivirano aplikacijo, vi pa mu boste aplikacijo pokazali. To bo verodostojno dokazilo,« je zatrdil minister za notranje zadeve. Dodal je: »Če aplikacije ne boste pokazali policistu, pomeni, da je nimate, oziroma je niste pripravljeni pokazati in meje ne boste prečkali. Če vas bo policist našel v drugi občini znotraj statistične regije in ne boste imeli naložene aplikacije, pa bo sledila kazen.«

Vlada bo sicer v naslednjih dneh pripravila tudi osnutke odlokov, ki bodo v veljavi predvidoma od 24. decembra pa do novoletnih praznikov. Pri tem se bo po besedah Hojsa zgledovala predvsem po severnih državah, zlasti Nemčiji. »Pogledali bomo, kaj počnejo v Nemčiji in bomo po njihovem vzoru podobne omejitve ali sprostitve pripravili za naše praznike.«

Počivalšek: Bolje imeti nekatere storitve pod nadzorom, kot pa da se odvijajo na črno

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci podrobneje pojasnil sproščanje nekaterih novih dejavnosti od 15. pa do 23. decembra. Z dopolnitvijo odloka se v vseh statističnih regijah sprošča obratovanje cvetličarn, avtopralnic in kemičnih čistilnic. Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege (frizerske dejavnosti, brivske dejavnosti, manikura, pedikura, ličenje in nega obraza), razen dejavnosti salonov za nego telesa (masaže, solariji, savne in kopeli), piercinga, tetoviranja in podobnih storitev. Dovoljeno je tudi opravljanje vseh finančnih storitev. Tehnične in gradbene trgovine ostajajo še naprej zaprte. »Ocenjujemo, da je bolje imeti nekatere storitve pod zdravstvenim nadzorom, kot pa da se odvijajo na črno in s tem povzročamo še večje možnosti za okužbo. Odločili smo se, da ob zelo strogih pogojih dovolimo izvajanje nekaterih dejavnosti in zaostrimo inšpekcijski nadzor in kaznovanje morebitnih kršiteljev. To je pomemben korak v smeri ponovnega zagona gospodarstva in delovnih mest. Pozitivno je tudi, da industrije ne bomo zaustavljali, saj doslej ni predstavljala perečega vira okužb,« je poudaril Počivalšek.

Le v statističnih regijah, kjer je epidemiološka slika boljša (Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska), se po novem dovoljuje odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutve ter prodajalne, kjer v pretežni meri prodajajo živila in blago za osebno nego in čiščenje. »Pri tem poudarjamo, da pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Odprte so lahko tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajalne z motornimi vozili,« je pojasnil minister za gospodarstvo.

Opozoril je, da sproščanje zajezitvenih ukrepov ne pomeni, da je epidemija za nami. Sproščanje ukrepov naj bo po njegovih besedah spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom dejavnosti, da strogo upoštevajo pravila in usmeritve tako NIJZ kot ministrstva za zdravje. »Epidemiološka slika je še vedno zaskrbljujoča, zato vse državljane pozivam k zmanjšanju števila in intenzivnosti stikov, delodajalce k zagotovitvi varnih pogojev dela in upoštevanju vseh higienskih priporočil, delavce pa k njihovemu spoštovanju in upoštevanju.«

Avtobusi in vlaki bodo lahko zgolj polovično zasedeni

Med ukrepe, ki jih vlada z jutrišnjim dnevom sprošča, spada tudi ponovno obratovanje javnega prometa po državi. Ta se bo odvijal po počitniškem voznem redu in se bo izvajal v skladu s priporočili NIJZ. Avtobusi in vlaki bodo lahko zgolj polovično zasedeni. »O zasedenosti odloča izvajalec javnega poštnega prometa. Bodimo realni, da v naslednjih desetih dneh ne pričakujemo velike zasedenosti, saj se šole, vrtci in fakultete ne izvajajo,« je zatrdil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vlada je med drugim dovolila tudi obratovanje krožnih kabinskih žičnic, sedežnic in vlečnic, a ob določenih pogojih. »Prevoz oseb je dovoljen za največ eno osebo ali pa člane istega gospodinjstva. Izjema je nujna oskrba, medicinska oskrba, zaščita ali reševanje. Sidro ali sedežnico lahko tako uporablja le ena oseba, razen če gre za člane istega gospodinjstva. Glede nihalk se usklajujemo z NIJZ. Čakamo na njihova priporočila, zaenkrat pa je uporaba nihalk prepovedana,« je poudaril Vrtovec.

Prav tako je vse uporabnike žičničarskih storitev pozval, naj nakup kart opravijo v predprodaji, da ne pride do gneče na samih prodajnih mestih.

Posnetek dopoldanske novinarske konference.

Gantar ima pomisleke, pred prazniki bi zaostril ukrepe

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bo jutri gost dopoldanske novinarske konference, ima ob napovedanem sproščanju nekaterih ukrepov številne pomisleke. Skrbijo ga predvsem omejene kapacitete zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. Napovedal je tudi razmislek, kako bo v prihodnje potekalo delo in sodelovanje s strokovno posvetovalno skupino za covid-19.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje DZ dejal minister za zdravje, ga je na nek način presenetila nedeljska odločitev vlade za sproščanje nekaterih protikoronskih ukrepov. »Sledil sem stališču strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu. Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sicer sem, ob tem da imam sam številne pomisleke na sproščanje, ki se zaključi 23. decembra,« je dejal.

Gantar upa, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, saj nekih dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. »Še vedno se da nekaj narediti, najti kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov,« je opozoril. Opomnil je, da so ozko grlo predvsem intenzivne postelje in pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra.

Spomnil je na stališče Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da bi morali veljati strogi ukrepi, glede na to, da se januarja, lahko tudi februarja, pričakuje močan val.

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com naj bi pristojni pripravili predlog, ki predvideva popolno zaprtje države po 24. decembru, in sicer do 4. januarja 2021. To pomeni, da bi delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne ter trgovine z živili, izdali pa bi tudi priporočilo ali odredbo, da zaposleni v tem času odidejo na kolektivni dopust.

Poiskati pomoč je izraz moči

Na popoldanski novinarski konferenci sodelujeta direktorica Doma starejših Prevalje Stanka Vauh in psiholog Peter Markič.

Vauhova je povedla, da so v njihovem DSO prvi val preživeli brez okužbe. »Obiske smo med prvim valom prepovedali, so pa ti spet bili dovoljeni v poletnih mesecih,« je dejala. Prva okužba se je tam pojavila septembra, novembra pa so uredili rdečo cono. V slednji je še 16 stanovalcev, 80 stanovalcev pa je bolezen že prebolelo.

Psiholog Marič je poudaril, da je poiskati pomoč izraz moči in ne nasprotno. »Stiske ob epidemiji so vse večje in vse, kar se nam dogaja, je običajna reakcija na neobičajno situacijo«, je dejal. »Ko je duševna stiska prevelika, se za strokovno podporo obrnite na telefonsko številko 080 5100,« je še pozval in povedal, da tedensko pokliče približno 300 ljudi.

Posnetek popoldanske novinarske konference.