Hiša Kaczynskega je sicer močno zastražena. Policija pa je protestnike pozvala, naj se razidejo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti zaradi pravice do splava se sicer na Poljskem vrstijo že vse od oktobra, ko je ustavno sodišče potrdilo zaostritev zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti, tako da splav ni več dovoljen zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka. Po novem bi bil tako na Poljskem splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere, s čimer bi bila pravica do splava na Poljskem med najbolj omejenimi v Evropski uniji.

Vendarle pa zakon zaenkrat še ni bil objavljen v uradnem listu in še ne velja. Iz vlade so sporočili, da še iščejo ustrezne rešitve.

Protesti zaradi pravice do splava so v zadnjem času dobili tudi jasne protivladne elemente, tudi v povezavi s slabim reševanjem krize zaradi pandemije covida-19, še navaja dpa.

Tarča kritik je vse bolj tudi policija, ki da se namerno preostro odziva na sicer mirne protestnike. Protestniki so v nedeljo vladno stranko tudi obtožili, da skuša v državi uvesti izredne razmere in vojno pravo, še navaja dpa.