Na ljubljanski občini so izpolnili obljubo in poskrbeli za zavarovanje prehoda za pešce v Gerbičevi ulici v križišču z Rezijansko ulico, ki ga med drugimi uporabljajo otroci osnovne šole in vrtca Kolezija. Pobudo za ureditev prehoda je v sodelovanju z vodstvom osnovne šole, vrtca in svetom staršev dal mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev Janez Stariha.

Ravnateljica osnovne šole Kolezija Nina Triller nam je že pred časom povedala, da je vprašanje varnih šolskih poti zanje še toliko bolj aktualno, ker se je poleti osnovna šola Bičevje pridružila osnovni šoli Kolezija, zaradi česar bodo morali v prihodnjih letih prerazporediti učence. Zato si bodo s svetom staršev prizadevali, da s pomočjo občine uredijo varne šolske poti med obema lokacijama šole ter do doma otrok, želijo pa tudi, da bi na tem območju uredili boljšo infrastrukturo za kolesarje, morda tudi s polnilnicami za električna kolesa in postajami sistema Bicikelj v bližini obeh lokacij osnovne šole Kolezija.

V bližini OŠ Kolezija tudi nov radar

Ljubljanska občina je sicer že septembra med tednom mobilnosti na Cesti v Mestni log v neposredno bližino osnovne šole Kolezija postavila tudi novo ohišje za radarski merilnik hitrosti, ki po novem stoji tudi v Aljaževi ulici pri gimnaziji Šiška. Na obeh lokacijah velja zaradi bližine šol omejitev hitrosti na 30 kilometrov na uro, ki so jo na občini pri osnovni šoli Kolezija podaljšali vse do križišča z Vipavsko cesto. Namestitev ohišja že kaže prve pozitivne učinke, saj naj bi se hitrost voznikov na tem odseku bistveno znižala, kar je bilo pričakovati glede na podatke o številu kršitev v prvih dneh delovanja radarja.

Od 11. do 14. septembra so na Cesti v Mestni log našteli 2202 prekoračitvi hitrosti, v Aljaževi ulici pa 1078. Najvišja izmerjena hitrost na Cesti v Mestni log je bila 86 kilometrov na uro, v Aljaževi ulici pa 73. »Glede na te rezultate meritev hitrosti pozivamo vse voznike, da pri vožnji upoštevajo cestnoprometno signalizacijo in tako tudi sami pripomorejo k izboljšanju prometne varnosti kot tudi večje varnosti otrok v cestnem prometu. Obe lokaciji izvajanja meritev sta vezani na šolsko pot in sta v neposredni bližini šol,« so septembra sporočili na občini.