Kot je sporočil na twitterju, je v zvezi s hrvaško namero o razglasitvi izključne gospodarske cone opravil posvetovanja s slovenskim premierjem Janezom Janšo in italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem, hrvaška vlada pa bo v ponedeljek sprejela »poročilo o procesu posvetovanj in predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone«.

Izključno gospodarsko cono na Jadranu nameravata razglasiti tako Italija kot Hrvaška. Načrte o tem je najprej razkrila Italija med nedavnim obiskom italijanskega zunanjega ministra Luigia Di Maia v Zagrebu. K podobni razglasitvi je Di Maio pozval tudi Hrvaško. V Zagrebu so napovedali, da bodo hrvaško izključno gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta.

Na pogovorih o razglasitvi izključne gospodarske cone se bodo v soboto v Benetkah srečali zunanji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške, je v soboto zvečer na twitterju sporočil tudi Janša. O nameri Italije se je v četrtek zunanji minister Anže Logar v Rimu pogovarjal z italijanskim kolegom Di Maiem. Ministra se sicer nista pogovarjala v živo, ker je bil Di Maio v samoizolaciji. Dogovorila sta se, da se bodo glede izključne gospodarske cone v najkrajšem možnem času s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom osebno sešli na tristranskem srečanju.

Hrvaška je sicer leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono, ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti ter od leta 2008 ne velja za članice EU. Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.