Britanska trgovina z EU je trenutno še vedno urejena na način, kot bi bila Velika Britanija članica unije, a se dogovor 1. januarja prihodnje leto konča. Če ne pride do novega dogovora, se stanje povrne v razmerje, kot velja med katerima koli dvema državama.

Trenutna pravila ribičem iz EU omogočajo dostop do nekaterih britanskih ribolovnih voda. Velika Britanije ne želi, da bi se ta pravica brez kakršnega koli novega dogovora podaljšala.

Na Otoku zato napovedujejo, da bodo svoje ribištvo branili z ladjami kraljeve mornarice. Kot je za dpa pojasnil vir z britanskega obrabnega ministrstva, bodo plovila 24 ur dnevno pripravljena na morebitno posredovanje.

Bruselj in London sta nedeljo določila kot zadnji rok za sklenitev dogovora. Bruselj je ob tem predlagal, da bi obstoječe smernice za ribištvo ostale tudi v primeru, da dogovor ne bo sklenjen.

A je britanski premier Boris Johnson je že pred dnevi ocenil, da bi bruseljski predlogi glede ribištva pomenili, da bi bila Velika Britanija »edina država na svetu, ki ne bi imela suverenega nadzora nad svojimi ribolovnimi vodami«.

»To so pogoji, ki jih ne bi smel sprejeti noben britanski premier,« je izpostavil.