Jakova Faka na Hochfilzen vežejo lepi spomini. Trikrat je bil tam tretji, enkrat drugi, leta 2012 pa je na avstrijskem prizorišču tudi zmagal. Ob dobri tekaški in strelski formi ter po visokih uvrstitvah v Kontiolahtiju na Finskem se je slovenski biatlonec na sprinterski preizkušnji upravičeno nadejal novega vrhunskega dosežka, a z le 28. mestom zaostal za pričakovanji.

Kje se je pri 33-letniku zalomilo? Potem ko je imel po vseh zadetih tarčah v ležečem položaju izvrstno izhodišče celo za uvrstitev na zmagovalni oder, je vsakršno upanje na stopničke usahnilo po dveh zgrešenih strelih stoje. »Do drugega streljanja je kazalo zelo dobro. Na drugem postanku pa sem imel zelo nestabilne noge, kot da bi mi zmanjkalo energije. Nisem se mogel umiriti. Zgrešil sem dva strela, pa čeprav sem se za zadnjega res boril, da bi ga zadel. Rezultat je tako precej slabši. A tak šport je biatlon,« je razkril Jakov Fak, ki tokrat sploh ni bil najboljši Slovenec. Z brezhibnima nastopoma na strelišču je mesto pred Fakom končal Rok Tršan, ki sta ga do izenačitve najboljšega rezultata v svetovnem pokalu ločili le dve mesti. »Končno mi je uspelo oddelati bolje na progi in na strelišču, a mislim, da to še ni tista raven, ki si jo želim. Mislim, da grem zdaj v pravo smer. Kljub slabšim nastopom nisem obupal, vedel sem, da bo prišel dan, ko bo šlo bolje in danes je bilo tako,« je povedal Rok Tršan.

S 47. mestom se je na jutrišnje zasledovanje uvrstil tudi Miha Dovžan, ki je ob enem kazenskem krogu prve točke v sezoni zgrešil za sedem sekund, medtem ko je bil na strelišču znova nenatančen Klemen Bauer. Po treh kazenskih krogih je tekmovanje končal kot 70. Zmage, svoje prve v svetovnem pokalu, se je sicer razveselil Norvežan Johannes Dale, ki je z desetimi zadetimi streli za 17,1 sekunde prehitel prav tako na strelišču nezgrešljivega Francoza Quintena Fillona Mailleta, tretji pa je bil z enim zgrešenim strelom njegov rojak Florent Claude.

V ženski konkurenci je po 7,5 km teka in desetih zadetih strelih premierno zmago v svetovnem pokalu vpisala Belorusinja Dzinara Alimbekava, ki velja za odkritje letošnje sezone. Slovenske tekmovalke so kljub solidni tekaški predstavi zopet ostale brez točk, ki so jih pustile na strelišču. S tremi zgrešenimi streli je bila tokrat najboljša Polona Klemenčič, ki je zasedla 78. mesto. »Sicer so bile hitre na progi, na strelišču pa so zgrešile preveč. Bilo je vetrovno, a ni bilo prehudo. Z rezultati ne moremo biti zadovoljni,« je oceno nastopov slovenskih tekmovalk podala njihova trenerka Andreja Mali.