Liga prvakov v nogometu po koncu skupinskega dela tekmovanja odhaja na zimski odmor do februarskega začetka izločilnih bojev. Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v ponedeljek v Nyonu organizirala žreb parov osmine finala.

Med osmerico nosilcev so se znašli velikani evropskega nogometa – Bayern, Chelsea, Borussia Dortmund, Juventus, Liverpool, Manchester City, PSG in Real Madrid, ki bodo čakali na nasprotnike iz drugega bobna. Status izzivalcev imajo Atalanta, Atletico Madrid, Barcelona, Lazio, Leipzig, Borussia Mönchengladbach, Porto in Sevilla. Razdelitev klubov po bobnih kaže, da čaka izzivalce zelo zahtevno delo. Vodilna ekipa španske lige Atletico in Barcelona sta lahko v skrbeh, saj se bosta zagotovo pomerila z močnim tekmecem. V prvem krogu končnice niso možna srečanja med klubi iz iste države, prav tako se ne moreta pomeriti nasprotnika, ki sta se udarila že v skupinskem delu tekmovanja.

Evropski prvak Bayern iz Münchna je skupaj z Manchestrom Cityjem osvojil največ točk v predtekmovanju in ostaja med glavnimi kandidati za naslov prvaka. Med uglednejšimi evropskimi klubi si napredovanja nista zagotovila Ajax in Manchester United, ki ju čaka pomlad v izločilnih bojih lige Evropa. V igri za zmago v ligi prvakov ostajajo trije slovenski nogometaši – Jan Oblak (Atletico), Josip Iličić (Atalanta) in Kevin Kampl (Leipzig).