Prvič v zgodovini tekme v Planici potekajo v mesecu decembru in v večernih urah. Novost je tudi ta, da v dolini pod Poncami zaradi koronavirusa ni prisotnih gledalcev, ki velikokrat našim orlom dajo dodatno energijo. Kljub številnim novostim se slovenski orli niso pustili zmesti in so se vsi brez težav uvrstili v glavni del tekmovanja. Če pa se bodo naši skakalci jutri in v soboto želeli boriti za medalje, bodo svojim poletom morali dodati še nekaj metrov.

V današnjih kvalifikacijah je najboljši polet izmed slovenskih letalcev prikazal Bor Pavlovčič. Tekmovalec doma iz Mojstrane je poletel 220 metrov in dosegel 11. rezultat kvalifikacij. »Danes sem prebil led in zelo užival v poletih. Imam pa še rezerve pri odskoku in preletu,« je svoje današnje polete opisal naš najboljši v kvalifikacijah. Tudi preostali naši trije letalci so krepko preleteli 200 metrov. Anže Lanišek je pristal pri 214,5 metrih (16.), še meter in pol pa je bil daljši Timi Zajc (14.). Sloves odličnega letalca je potrdil tudi Domen Prevc, ki je v kvalifikacijah zmogel 216,5 metra. Nastopil pa je iz zaletnega mesta višje kot večina tekmovalcev, zato je bil uvrščen na 21. mesto. »Vesel sem, da me kljub veliko rezervam že sedaj nese daleč. Rezerve imam v počepu, preletu, letu in pristanku. Upam da bom že jutri večino napak odpravil,« je po svojem kvalifikacijskem poletu razlagal Domen Prevc.

»S slovenskimi nastopi sem zadovoljen tako, tako. Bor je opravil lep polet. Timi in Anže sta storila manjšo napako, Domen pa je naredil večjo in mora to popraviti do jutri. Želimo si, da bi jutri leteli še nekje deset metrov dlje in bi bili v igri za medalje, da bi bila tekma za nas bolj zanimiva,« je nastope naših letalcev ocenil trener Gorazd Bertoncelj, ki je tudi razkril želje za jutri.

V kvalifikacijah je največ točk za svoj polet zbral Nemec Markus Eisenbichler, ki je za polet dolg 225,5 metra zbral 222,5 točke. Za 6,6 točke je bil boljši od Avstrijca Michaela Hayböcka, ki je sicer poletel najdlje. Pristal je pri 242 metrih in pol, a je skočil iz enakega naletnega mesta kot Domen Prevc, zato je zbral manj točk od Nemca. Tretji je bil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Halvor Egner Granerud.

Peter Prevc in Žiga Jelar ostala brez nastopa v kvalifikacijah

Svetovno prvenstvo v poletih 2020 na letalnici bratov Gorišek se je sicer začelo z dvema skokoma za trening. Uradni trening na svetovnih prvenstvih pa navadno ni navaden trening, ampak gre za interni boj znotraj posameznih ekip, kdo bo nastopil na tekmovanju. Tako je bilo tudi danes, ko so je za tri prosta mesta v kvalifikacijah merilo pet naših letalcev, Anže Lanišek pa je imel svoje mesto že zagotovljeno.

Svetovno prvenstvo v poletih poteka v izjemni zimski kulisi. Takšne marca, ko se navadno odvijajo tekme v Planici, nismo vajeni. Letalci pa časa za uživanje niso imeli, saj so se že v prvem skoku morali izkazati in prepričati svoje trenerje, da si zaslužijo mesto v ekipi. V slovenski ekipi so se za tri prosta mesta borili Domen Prevc, Žiga Jelar, Peter Prevc, Bor Pavlovčič in Timi Zajc.

V prvi seriji slovenski orli zelo izenačeni

Prvi iz slovenske šesterice se je po naletu planiške velikanke s štartno številko osem spustil najmlajši izmed bratov Prevc, ki je takoj potrdil sloves odličnega letalca. Poskrbel je za prvi polet preko 200 metrov v konkurenci. Pristal je pri 215,5 metrih in s tem postavil mejo svojim sotekmovalcem v reprezentanci, njegov dosežek pa je na koncu zadoščal za 16. rezultat prve serije treninga. Tri metre je za svojim mlajšim bratom zaostal Peter Prevc, ki je z 212,5 metri zasedel 19. mesto. Najmanj je v prvi seriji poletel Jelar, ki je zmogel 195 metrov. Najboljši skok je uspel Zajcu, ki je poletel 218 metrov. Ob vetrni izravnavi pa je to pomenilo 12. mesto, ki si ga je razdelil z Laniškom, ki je pristal pri 215 metrih. Za sive lase trenerja Gorazda Bertonclja pa je poskrbel tudi Pavlovčič, ki je tudi pristal v »slovenski luknji«. Njegovih 211 metrov je zadoščalo za 18. mesto. Najboljši seštevek v prvi seriji za trening je uspel vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala Halvorju Egnerju Granerudu, ki je poletel 231,5 metra. Še dlje je poletel Stefan Kraft, ki pa je imel ob 239 metrov dolgem poletu boljše razmere in je dosegel četrti rezultat uvodne serije.

Bertoncelj izločil Jelarja in Petra Prevca

Domen Prevc je v drugi seriji še izboljšal svoj dosežek in pristal pri 221,5 metrih. »Še imam rezerve, upam pa da sem s tema poletoma prepričal trenerja za nastop v kvalifikacijah,« je takoj po svojem poletu dejal Domen Prevc.

Nekoliko slabši polet je v drugo uspel najbolj izkušenemu Slovencu v ekipi Petru Prevcu. Poletel je 205,5 metra. Še en uspešen polet je uspel Zajcu, ki si je z 214 metri tudi zaslužil mesto v kvalifikacijah. Jelar je v drugo uspel preleteti 200-metrsko znamko, a 206 metrov ni zadoščalo, da bi prepričal Bertonclja. Izjemno formo je s 120-metrskih skakalnic prenesel Pavlovčič, ki je z 226 metri poskrbel za najboljšo slovensko daljavo treninga in v neugoden položaj postavil Petra Prevca. Dobro je svoj nastop opravil tudi Lanišek, ki je z 221,5 metri opravičil zaupanje trenerja že pred treningom. Trener Bertoncelj se je držal napovedi in ekipo za kvalifikacije določil po rezultatih uradnega treninga. To pomeni, da ob 16. uri na startni listi ne bo Žige Jelarja in nekdanjega svetovnega prvaka v poletih Petra Prevca, ki sta bila na treningu prekratka za uvrstitev v slovensko ekipo. »Petru Prevcu se je pri drugem poletu znova pojavila napaka, ki se mu dogaja v zadnjem obdobju. Zaradi tega v preletu in samem letu izgublja veliko hitrosti, kar se nato pozna pri daljavi. Ostali trije fanti so bili na treningu enostavno boljši in zato Peter ni uvrščen v ekipo,« je izbiro glavnega trenerja obrazložil njegov pomočnik Jani Grilc.

V drugi seriji treninga je bil najdaljši Avstrijec Michael Hayböck, ki je z 241 metri poskrbel za daljavo treninga.