Predsednik Pahor je danes zaključil prvi krog dvodnevnih posvetovanj z vodji poslanskih skupin o kandidatih za sodniški mesti na Splošnem sodišču EU in Sodišču EU v Luksemburgu.

Po opravljenih pogovorih je ugotovil, da se kandidatki za sodnico na Splošnem sodišču EU, izredni profesorici za pravo EU na pravni fakulteti univerze v Maastrichtu Maji Brkan, obeta prepričljiva večina. »Predsednik republike presoja, da kandidatka tako s svojim obširnim strokovnim znanjem kot izkušnjami izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo, zato bo Majo Brkan predlagal kot kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU v Luksemburgu,« so sporočili iz njegovega urada.

Posvetovanja o kandidatu za sodniško mesto na Sodišču EU bo Pahor nadaljeval, saj želi za izbranega kandidata ugotoviti dovolj zanesljivo podporo, so sporočili.

Pahor je dvodnevna posvetovanja s poslanskimi skupinami začel v sredo. Kot je znano, je Sodni svet kot najboljšega med sedmimi kandidati za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu soglasno ocenil dosedanjega sodnika Marka Ilešiča, vlada pa je po drugi strani podprla kandidaturi Anžeta Erbežnika in Verice Trstenjak.

Za položaj enega od dveh sodniških mest za Slovenijo na Splošnem sodišču EU pa je Sodni svet med osmimi prijavljenimi kandidati na že drugič ponovljenem razpisu kot najprimernejšo kandidatko podprli Majo Brkan. Razpis je bilo treba ponoviti, ker nihče od dveh kandidatov, ki ju je za položaj predlagal Pahor, na