Na današnji novinarski konferenci sta poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovali še državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne in državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

»Graf 14-dnevne incidence primerov na 100 tisoč prebivalcev pokaže, da je v najslabšem stanju še vedno posavska statistična regija (1481 okuženih), sledita pa Pomurje in jugovzhodna Slovenija,« je uvodoma povedal vladni govorec. Najbolje trenutno kaže Goriški in Osrednjeslovenski regiji. Ti dve regiji imata namreč edini pod 700 okužb na 100.000 prebivalcev.

»Pritisk na bolnišnice se v primerjavi s prejšnjimi tedni vendarle malo zmanjšuje,« je povedal Jelko Kacin. »Novih sprejemov v bolnišnice je bilo včeraj 110. Skupaj 97 oseb pa je bilo iz bolnišnic odpuščenih. Danes zjutraj je bilo v ljubljanskem UKC hospitaliziranih 325 oseb oz. tri manj kot včeraj zjutraj. Na intenzivni terapiji jih je bilo 57, prav tako trije manj kot včeraj,« je povedal Kacin.

Obvezne so maske, šali in rute ne zadostujejo več

Magajnejeva je povedala, da razmere glede novo okuženih in v bolnišnicah ne dopuščajo sproščanja ukrepov »Zaenkrat pa tudi ni bila sprejeta odločitev o kakršnemkoli zaostrovanju ukrepov,« je dejala. Poudarila je, da morajo državljani tam, kjer je to obvezno, nositi maske, »kar pomeni, da šali, rute ali kaj podobnega ne zadostujejo«. »Maske pomenijo drugačno zaščito kot šal, ruta ali nekaj podobnega,« je pojasnila. »Pralne maske so seveda popolnoma primerne,« je še poudarila državna sekretarka in razložila, da je ključno, da se maska obraza oprime, česar pri šalih ne moremo zagotoviti.

Na vprašanje, zakaj v Sloveniji stopicamo na mestu, medtem ko se v drugih državah stanje po uvedbi ukrepov izboljšuje, je Magajnejeva dejala, da v Sloveniji nismo uvedli popolnega »lockdowna«. »Zavedamo se, da druženja niso bila samo na delovnih mestih in pri prehajanju med občinami. Vsekakor je prihajalo do nekih druženj, ki so pomenila širjenje virusa v splošni populaciji,« je dejala.

Magajnejeva je še dejala, da je Slovenija pripravljena na sprejem prvih odmerkov cepiv, ki gre morda pričakovati že pred novim letom ali pa v začetku prihodnjega leta. »V prvi fazi bo cepivo v omejeni količini in bo namenjeno najbolj ogroženim,« je vnovič pojasnila. Cepilni centri bodo v največjih šestih bolnišnicah, cepilna mesta pa bodo v vseh zdravstvenih zavodih, kjer bodo ta cepljenja izvajali, in tudi v DSO-jih. Povedala je še, da zdravstvenega osebja na izobražujejo posebej glede cepljenja proti covid-19, »saj so ekipe za to že usposobljene, cepljenje pa ne bo drugačno od običajnega cepljenja«.

Poziv delodajalcem, naj delavcem omogočijo delo od doma

Državna sekretarka Ribičeva je najprej predstavila razmere v DSO-jih. Dejala je, da se od ponedeljka enkrat tedensko izvajajo hitri testi, ki jih v nekaterih domovih izvajajo zaposleni s svojimi kadri, drugod pa imajo pomoč mobilnih enot in zdravstvenih domov. »Zavedamo se, da je potrebno kadrovsko okrepiti DSO-je, saj so zaposleni na koncu svojih zmožnosti,« je pojasnila. Povedala je, da so na ministrstvu pripravili program javnih del in objavili povabilo za dodatne kadre za delo v socialnovarstvenih zavodah in v bolnišnicah. »Povabilo bo odprto od 16. decembra naprej. Ta program predstavlja nov pristop pri opravljanju javnih del, saj se le na ta način lahko razbremeni redno zaposlene. Z javnim povabilom pričakujemo vključitev v javna dela okoli 950 oseb, za to je namenjenih 4 milijone evrov. Tudi zavod za zaposlovanje bo vse te vloge obravnaval prioritetno,« je razložila.

Glede predprazničnih obiskov oskrbovancev v domovih za ostarele je Ribičeva dejala, da se odloča vsak dom posebej. »Če so obiski dovoljeni, je potrebno upoštevati vse zaščitne ukrepe,« je dejala in apelirala na svojce, naj se obiskov svojcev vzdržijo, če sumijo, da obstaja možnost, da so okuženi.

Ribičeva je vnovič pozvala delodajalce, naj svojim zaposlenim omogočijo delo od doma. Povedala je, da so na ministrstvu poenostavili postopke sporočanja delodajalcev inšpektoratu za delo. »Pozivam vse delodajalce in delavce, naj čim več delajo od doma, saj je to najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje širjenja okužbe. Vsem tistim delodajalcem, ki imajo veliko zaposlenih na delovnih mestih, svetujemo, da naredijo revizijo ocene tveganja,« je dejala Ribičeva.

Posnetek današnje novinarske konference o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19.