36. festival LGBT-filma – najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi – tokrat izpostavlja usode LGBT-oseb v razmerah kriz, militarizacije in maskulinega nasilja. »Končno je prišel čas, ko si lahko LGBT+ skupnost predstavlja svoje srečne konce in v njih uživa, a te vedno spremlja previdno opozorilo, da ni bilo vedno tako,« ob tem opozarja ena od selektoric festivala Jasmina Šepetavc.

Deček z menstruacijo

Če festival v soboto zaganja celovečerec Neslišano avstralskega režiserja Iana Watsona, ki se je lotil zgodbe o zaljubljenosti med kitaristom Noahom in mladim, gluhim transmoškim Finnom, bo gledalce v ponedeljek pretresel film Dobrodošli v Čečeniji. Režiser David France, nominiranec za oskarja, je v svoj dokumentarec ujel sistematično in nekaznovano čistko LGBT+ ljudi v tej kavkaški republiki in aktiviste, ki jim pomagajo pobegniti pred nasiljem. Tudi četrtkov dokumentarec Tiha generacijaFerrana Navarro-Beltrána priča o represiji, in sicer v času Francove Španije.

O vsakdanjem nasilju spolnih normativov in medikalizaciji nekonvencionalnih teles pa bo v nedeljo spregovoril filipinski film Metamorfoza režiserja J. E. Tiglaa. Adam se namreč rodi kot interspolna oseba, a ga oziroma jo konzervativna družina vztrajno vzgaja kot dečka. Kaj naj stori, ko dobi prvo menstruacijo?

Nasprotje življenjskih pričakovanj

Gledalcem, ki se radi zazrejo v preteklost, bo festival v četrtek ponudil kubansko-švicarsko kostumsko dramo Nepokorni o švicarskem kirurgu Enriqueju Fabru, ki v začetku 19. stoletja svoje delo opravlja mnogo bolje kot kolegi, a se o zdravniku, ki ima partnerico, začne šušljati, da je v resnici ženska. V bolj romantično različico realnosti pa bodo vabili švedska animirana komedija Top 3Sofie Edvardsson o popolnem nasprotju življenjskih pričakovanj ljubimcev Antona in Davida, južnokorejski celovečerec Zima v mesečini o tem, da nikoli ni prepozno, da zaživimo po svoje, in lezbična romantična zgodba Med poletjem in jesenjo nemškega filmskega ustvarjalca Daniela Mannsa.

Nekateri načrtovani filmi – denimo dolgo pričakovani Amonit režiserja Francisa Leeja, ki je posnel zgodbo o znameniti paleontologinji Mary Anning s Kate Winslet in Saoirse Ronan v glavnih vlogah – bodo zaradi zahtev distributerjev morali počakati na predvajanje v živo. V Kinoteki jih bodo prikazali takoj, ko se kinodvorane spet odprejo.