Največ težav z naraslo vodo imajo prebivalci občine Vrgorac blizu Makarske, kjer je poplavljenih najmanj šest hiš, ponekod je voda dosegla šest metrov višine. Približno 50 domačinov v 26 objektih v naselju Kokorići je odrezanih od sveta, je za televizijo N1 potrdil župan Ante Pranić. Hiše stojijo na hribu, z vseh koncev obkroženim z vodo. Prebivalcem pomagajo gasilci, gorski reševalci in delavci lokalnega vodnega gospodarstva, do nekaterih hiš se niso mogli prebiti drugače kot s čolnom. Danes naj bi jih evakuirali.

Lokalne reke sicer še naraščajo. Na območju tako hudih poplav ni bilo že več desetletij, od včeraj zvečer je na območju padlo približno 80 litrov dežja na kvadratni meter. V manj kot dvanajstih urah je voda narasla za pol metra.

Poplave ogrožajo tudi nekaj hiš na območju Poreča, hudournike in zemeljske plazove so zabeležili še na območjih Rovinja, Buj in Pazina. Zaradi vode na cesti je za ves promet v obeh smereh zaprt istrski ipsilon med izvozoma Višnjan in Baderna. Prav tako so zaprte državna cesta Rovinj-Kanfanar ter še nekatere lokalne ceste v hrvaški Istri. V Rovinju je v minulih urah padlo 109 litrov dežja na kvadratni meter, je še javila N1. Na svoji spletni strani so objavili tudi fotografije, na katerih je iz zraka videti poplavljeno avtocesto.

Dodatne padavine in s tem morebitne poplave napovedujejo tudi za danes.

Poplavilo tudi stolnico sv. Marka v Benetkah

Gladina vode v Benetkah je včeraj popoldne dosegla 138 centimetrov. Poplavilo je znameniti beneški Trg sv. Marka, voda je vdrla tudi v stolnico sv. Marka. Mestne oblasti so v torek pojasnile, da sistema protipoplavne zaščite Mose niso aktivirali, ker so hidrologi še dopoldne napovedovali, da bo gladina vode znašala 130 centimetrov. Ta je narasla nenadoma, tako da na to niso bili pripravljeni. Aktivirali so ga davi okoli 3. ure.

Sistem protipoplavne zaščite, ki je začel delovati letos, so sicer v preteklih dneh večkrat uspešno uporabili, tako da so Benetke ostale suhe. V torek pa jih je nenaden dvig gladine vode očitno presenetil. Aktivacijo sistema morajo načrtovati 48 ur vnaprej.

Italija se že več dni sooča s slabim vremenom. Predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia nastalo škodo v deželi ocenjuje na 500 milijonov evrov. Italijanska civilna zaščita je za dežele na severu države, Rim in območja južno od prestolnice izdala najvišje opozorilo pred vremenskimi nevšečnostmi. Hidrologi napovedujejo, da se bo vodna gladina danes dvignila do 125 centimetrov, v četrtek do 135 in v petek do 140 centimetrov.