Gasilci imajo na Obali tudi danes polne roke dela. Trenutno največji zalogaj je saniranje 40 kubičnih metrov velikega zemeljskega plazu, ki se je utrgal med večstanovanjskima hišama na Cesti na Markovec 33, s seboj pa odnesel tudi drevesa. Ker se je zemeljski plaz naslonil na blok, veje pa so razbile okna nekaj stanovanj, so izpraznili celo stavbo. Nekateri stanovalci se bodo začasno naselili pri svojcih, ostale bodo dali v motel, je za Televizijo Slovenija povedal vodja izmene Gasilske brigade Koper Boštjan Majcen. Plaz je podrl nekaj dreves, potrgal nekaj električnih kablov in poškodoval par vozil.

Intervencij je veliko, v povprečju na vsakih deset minut prejmejo klic na pomoč. Od včeraj so opravili že skoraj sto intervencij, na terenu so poleg poklicnih gasilcev še vsa prostovoljna obalna društva, skupno čez 150 gasilcev.

V dolini Dragonje kritično

Razmere so najbolj kritične v dolini reke Dragonje oziroma na območju Sečovelj. Po navedbah poveljnika piranske civilne zaščite Roberta Zirnsteina je bilo celo noč pokonci kakih 25 ljudi iz treh prostovoljnih gasilskih društev, koprske gasilske brigade in civilne zaščite. Spremljali so zlasti dogajanje od Sečovelj do Strunjana, kjer je bilo najbolj kritično ob nedeljskem neurju. Razmere na območju se zaenkrat še ne umirjajo. Še vedno dežuje, voda dere prek robov, zalilo je cesto proti mejnemu prehodu Dragonja, zaradi česar je otežen prehod proti njemu.

Še najmanjša težava je bilo jutranje poplavljanje morja v Piranu, saj je civilna zaščita vdor vode na Tartinijev trg preprečila z baražo, ki so jo kupili konec lanskega leta. »Upamo, da se gladina morja ne bo dvignila do te mere, ko se baraža napolni z vodo in se posledično dvigne v bran pred vdorom vode na zaščiteno območje,« so v piranski občini zapisali na facebooku.

Težave tudi s plazovi, gasilci reševali plovila

Zaradi poplav sta trenutno zaprti cesti Seča-Sečovlje in Dragonja-Sečovlje, na cesti Koper-Dragonja pri Dragonji pa promet poteka izmenično enosmerno. V koprski občini so od torka popoldne zabeležil 59 dogodkov v povezavi z močnim dežjem, pri katerih so aktivirali 14 gasilcev Gasilske brigade Koper in še 64 prostovoljnih gasilcev iz desetih društev z 19 vozili, poroča uprava za zaščito in reševanje. Gasilci so iz 15 objektov črpali vodo, v okolici 20 objektov so gasilci postavili protipoplavne vreče.

Regijski center za obveščanje poroča tudi o več plazovih - na cesti Koper-Dragonja je zaradi zemeljskega plazu polovična zapora pri odcepu za Grintovec, na glavni cesti Izola-Jagodje pa je zaradi poplavljenega cestišča močno oviran promet proti Izoli. Zaprti sta še stara Šmarska cesta in cesta Šmarje-Grinjan, skoraj neprevozna je cesta Babiči-Pomjan, zaprta je tudi cesta Škocjan-Triban.

Gasilci so pomagali tudi pri odstranjevanju podrtih dreves, s pomočjo delavcev komunalnega podjetja Marjetica Koper pa so v semedelskem mandraču zaradi visoke gladine morja reševali nekaj plovil, ki so zajemala vodo. Plovila so prevezali.

Brez elektrike 1623 gospodinjstev

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov, ki so padli pod težo mokrega snega, je na Primorskem prišlo do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Terenske ekipe se trudijo in sanirajo nastalo škodo, brez elektrike pa je še vedno 1623 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorska.

Na Bovškem je že odpravljena poškodba na daljnovodu Čezsoča. Ostali so daljnovodi Učja, Log pod Mangartom, Trenta in Plužna, kjer bo predvidoma še danes omrežje ponovno vzpostavljeno. V Livških Ravnah na Kobariškem je predvidena odprava okvare čez približno tri ure. Na Tolminskem ostaja brez elektrike Gorenja Trebuša, na daljnovodu Dolgi Laz bodo namestili agregat, na daljnovodu Bukovski Vrh je na enem sektorju napaka odpravljena, imajo še štiri transformatorske postaje brez elektrike. Na Idrijskem je zaradi odlomljene konzole na betonskem drogu še vedno brez napajanja Oblakov Vrh, Črni Vrh in Čekovnik. Na Elektro Primorska predvidevajo, da bodo vse napake danes odpravljene. Na območju Kanalskega vrha bodo še danes namestili agregat. Na Ajdovskem pa je še vedno brez napetosti območje Predmeje, na Goriškem pa območje Čepovana in Lokovca.

»Ekipe so bile ponoči na terenu in sproti reševale težave, vendar je snega enostavno preveč. Zdaj smo poslali na planoto dva največja nakladalca, da pomagata odstranjevati sneg in odpirati ceste,« je povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl. Ponekod je zapadlo do pol metra snega.