Iz koronaspanca se prebuja evropska gimnastika. Mersin bo od danes do nedelje gostil evropsko prvenstvo v moški gimnastiki, teden dni kasneje bodo v Turčiji nastopile še telovadke. Slovenija bo številna predvsem v mladinski konkurenci, medtem ko bo med člani tekmovala le četverica. Pri moških bosta svoje znanje na konju z ročaji in parterju kazala Sašo Bertoncelj in Rok Klavora, pri ženskah pa Lucija Hribar in Zala Benedik. V Turčijo nista odpotovali Teja Belak (zaradi nosečnosti) in Tjaša Kysselef (zaradi poškodbe).

Evropsko prvenstvo v gimnastiki bi moral gostiti Azerbajdžan, a so zaradi pandemije koronavirusa pred enim mesecem tekmovanje prestavili v Turčijo. Organizatorji so zavihali rokave, iz Mersina pa iz slovenskega tabora prihajajo zgolj pozitivne informacije. Moška reprezentanca je že nekaj dni na prizorišču, vse pa poteka v najlepšem redu. Tudi zato, ker si v Turčiji že več let kot trener služi kruh nekdanji svetovni in evropski prvak na drogu Aljaž Pegan, ki skrbi, da se Slovenci ob Sredozemskem morju počutijo dobrodošlo.

»Za zdaj vse poteka po načrtih. V ponedeljek so imeli uradni trening mladinci, včeraj še Bertoncelj in Klavora. Evropsko prvenstvo morda ne bo imelo takšnega blišča kot v preteklosti, a prepričan sem, da bodo organizatorji v Mersinu svoje delo opravili zelo dobro. Ker so imeli Turki od petka do ponedeljka policijsko uro, na cesti praktično ni bilo nikogar, medtem ko smo lahko mi nemoteno trenirali. Opravili smo precej testov na novi virus, doslej so bili vsi negativni. Upam, da bo tako tudi v prihodnjih dneh,« iz Mersina sporoča glavni članski trener Sebastijan Piletič.

V Turčiji odlični pogoji

»Hrana je izvrstna, pogoji so odlični, počutim se zelo dobro. Upam, da bo tako tudi na tekmi,« se nadeja Sašo Bertoncelj, nosilec treh kolajn na konju z ročaji na gimnastičnih evropskih prvenstvih. Prvič je osvojil tretje mesto pred desetimi leti v Birminghamu, uspeh je ponovil pred šestimi leti v Sofiji, z nazivom evropskega podprvaka pa ga je nadgradil predlani v Glasgowu. »Mersin poznamo kot organizatorja tekem svetovnega pokala, tu je bilo vselej užitek tekmovati. Imeli smo prednost, da smo lahko tekmovalno dvorano preizkusili že pred uradnim treningom, kar je vsekakor prednost. Tudi ogrevalna dvorana je vrhunska. Pričakovanja so visoka,« je optimističen Rok Klavora.

Številnejša bo slovenska reprezentanca med mladinci, kjer bodo tekmovali Anže Hribar, Gregor Turk, Gregor Raković, Tim Jambriško in Kevin Buckley. Izmed peterice imata največ mednarodnih izkušenj Anže Hribar in Tim Jambriško, ki sta bila člana reprezentance že predlani v Glasgowu. »V Mersinu smo že dva tedna in izkoriščamo odlične pogoje za trening. Naš cilj je, da v ekipni konkurenci zberemo od 215 do 217 točk. Kakšen rezultat bi dosegli v primeru izpolnitve cilja, je težko napovedati, saj že eno leto nismo imeli tekmovanj. Pomembno je, da si telovadci pridobijo izkušnje in svoje nastope opravijo čim bolje,« sporoča trener Franci Rojc.

Pri članicah in mladinkah brez visokih pričakovanj

Ženska reprezentanca bo na istem prizorišču evropsko prvenstvo začela teden dni kasneje, na nastop pa se pripravlja v Sloveniji, pod vodstvom Urbana Severja in Vesne Stavrev pa tudi v Osijeku. »Naš cilj je bil, da bi tako v članski kot mladinski konkurenci na evropskem prvenstvu tekmovali v ekipni konkurenci, a sta Teja Belak in Tjaša Kysselef odpovedali nastopa. Lucija Hribar je pri devetnajstih letih čez noč postala naša najizkušenejša tekmovalka. Če bo v mnogoboju zbrala 50 točk, bo lahko dosegla vidno uvrstitev. Zala Bedenik bo sploh prvič tekmovala na veliki članski tekmi, zato zanjo nimamo posebnih rezultatskih pričakovanj,« napoveduje glavni trener za ženske Andrej Mavrič.

Telovadke slovenske prihodnosti so Zala Trtnik, Živa Konič, Tia Pavlin Zakovšek, Lea Koren in Neža Erpič, ki bodo tekmovale v mladinski konkurenci. »Hvaležni smo slovenski gimnastični stroki, ki se je hitro odzvala in prestavila prvenstvo ter nam omogočila nastop na velikem tekmovanju. Hvaležni smo tudi hrvaški gimnastični zvezi, ker nam omogoča kakovostne priprave v Osijeku. Dekleta že eno leto niso imela tekmovanja, zato so napovedi nehvaležne. Vsekakor pa bodo telovadke pridobile pomembno izkušnjo,« pravi Urban Sever.