Vodja madžarske vladajoče stranke Fidesz, premier Viktor Orban, je vodstvu Evropske ljudske stranke (EPP) poslal pismo s predlogom ohlapnejšega medsebojnega sodelovanja, ki je zadnji dve leti iz več razlogov postalo problematično, članstvo Fidesza v EPP pa zato zamrznjeno. Po poročanju madžarskih medijev Orban predlaga sodelovanje, kakršnega so imeli z EPP v obdobju 1999–2009 britanski konservativci.

Po predlogu bi Fidesz oblikoval podskupino oziroma svojo skupino v evropskem parlamentu, ki bi bila povezana z EPP. To bi omogočilo, da »se v prihodnje izognemo konfliktom pogledov in interesov ter problemom v komunikaciji«, je zapisal Orban v pismu vodji poslanske skupine EPP Mafredu Webru. Skupini EPP pa bi takšna rešitev tudi omogočila, da obdrži dosedanjo številčno zastopanost v evropskem parlamentu.

Britanski konservativci so se po razpadu skupine Evropski demokrati (ED), katere člani so bili, leta 1992 dogovorili za neke vrste pridruženo članstvo skupini Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu, ki se je preimenovala v EPP-ED. Takšna rešitev, ki za nikogar ni bila idealna, je trajala do leta 2009, ko so britanski konservativci izstopili iz te skupine v evropskem parlamentu in sooblikovali novo (Evropski konservativci in reformisti).

Dolga brada problematičnih odnosov

Sprememba bi lahko prišla prav tako Orbanu kot vodstvu EPP po vrsti nesoglasij in zunanjih kritik na račun Evropske ljudske stranke, ker ni pretrgala odnosov s Fideszom, ki je tarča kritik o nespoštovanju vladavine prave in svobode medijev na Madžarskem. Te obtožbe se pojavljajo že dlje časa, EPP pa se nanje nekaj časa ni zares odzvala, dokler ni pred lanskimi volitvami v evropski parlament nekaterim njenim poslancem prekipelo. Fidesz je madžarske volilce nagovarjal s plakati, na katerih sta bila tedanji predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in milijarder George Soros, ki ga ima Orban že dolgo na piki. Fidesz je Madžarom sporočal, da želita Soros in Juncker spodbujati priseljevanje z uvedbo migrantskih vizumov, kaznovati države, ki ne bi sprejemale migrantov, in tako naprej, na kar se je z zahtevo po izključiti Fidesza odzval celo sam Juncker. EPP je nato marca lani sprejela odločitev o zamrznitvi glasovalnih pravic Fidesza v skupini, prav tako madžarska stranka ne more imenovati svojih kandidatov na položaje. Letos so zamrznitev podaljšali, za kar se je zavzel tudi predsednik EPP Donald Tusk, bivši predsednik evropskega sveta. V zadnjem času so odnosi med Fideszom in EPP spet obremenjeni zaradi madžarske blokade potrditve evropskega proračuna in sklada za okrevanje, senco je vrgla še nedavna afera evropskega poslanca Fidesza Jozsefa Szajerja z udeležbo na kočljivi zabavi v nasprotju z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, nakar je še bežal pred policijo. Szajer je potem odstopil. Prejšnji mesec pa je eden od ustanoviteljev Fidesza, evropski poslanec Tamas Deutsch dejal, da ga besede Webra spominjajo na geslo gestapa, potem ko je vodja skupine EPP v evropskem parlamentu dejal, da se mehanizma za nadzor spoštovanja vladavine prava nimajo bati tisti, ki nimajo česa skrivati. ba