»Odkar je Božičkova tovarna daril prvič odprla svoja vrata, je darilo pod božično jelko pričakalo več kot 3700 otrok, katerih skromne želje, ki so jih napisali Božičku, niso bile uslišane. S pomočjo Božičkovih pomočnikov smo jim dostavili mali čudež, zapakiran v darilo iz Božičkove tovarne daril. Zato si tudi letos, v tem še posebej občutljivem času, želimo nadaljevati naše božično poslanstvo in verjamem, da nam bo s skupnimi močmi vseh dobrih ljudi to tudi uspelo,« je prepričan Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Darila bodo dostavili prostovoljci

A zaradi epidemioloških razmer bo tudi ta humanitarna akcija letos potekala drugače kot doslej. Prvič jo bodo namreč preselili na splet, kjer si bodo lahko darovalci na spletni strani www.bozickovatovarna.si izbrali poštni predal otroka, ki bi ga želeli obdariti. »Na voljo so imena, ob katerih je navedena tudi starosti otrok. Zatem se lahko obiskovalci strani oziroma donatorji odločijo o vrednosti donacije. Izberejo lahko med tremi vrednostmi, in sicer 20, 30 ali 40 evrov, zatem pa obdarovanje zaključijo z izvedbo plačila,« potek spletnega darovanja opiše Ninić. Prostovoljci bodo nato za vsakega otroka pripravili darilo, primerno njegovi starosti in v vrednosti prejete donacije, ki bo vsebovalo pet stvari: igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo slovenskega avtorja. »Ko bodo vsa darila pripravljena, jih bodo škrati prostovoljci dostavili otrokom do božičnega večera na dom, da jih bodo lahko pričakala pod praznično okrašeno smrečico,« pove Ninić, ki se še kako dobro zaveda, da večina od nas ob omembi božiča najprej pomisli na darila. A žal lahko nekaj tako samoumevnega nekomu predstavlja veliko breme, če otroku preprosto ne more podariti nečesa skromnega. V letošnji situaciji, ko je ves svet zajela pandemija koronavirusa, pa se bodo socialne stiske družin verjetno še povečale. »In lahko samo ugibamo, koliko več je in bo takšnih družin. Težke trenutke v času epidemije pa preživljajo tudi najmlajši člani družin,« razmišlja Ninić.

Tudi zato bodo prostovoljci Humanitarnega društva Enostavno pomagam že šesto leto zapored poskrbeli, da bodo dobrodelni projekt Božičkova tovarna daril, ki je zaživel zadnjo novembrsko nedeljo, tudi letos zaključili tako uspešno, kot so ga vsa minula leta.