Vest o smrti 80-letnega Jeseničana Borisa Janeza Breganta je Gorenjce pretresla. »Jesenice so izgubile človeka, ki je živel zanje,« je pod novico na družbenih omrežjih zapisala ena od občank. Nekdanji župan občine Jesenice in njen častni občan je bil namreč ljudski človek, vse do konca svojega življenja dejaven na številnih področjih.

Na mesto župana prišel iz gospodarstva

Bregant je zadnjih 13 let vodil gledališki festival Čufarjevi dnevi, ki vsako leto poteka v jeseniškem gledališču Toneta Čufarja. »Pred nekaj tedni nas je nagovoril na virtualni slovesnosti ob odprtju, po imenih letošnjih prejemnikov pa je poizvedoval še tik pred odhodom v operacijsko dvorano. Skrbno je dajal zadnje napotke, češ naj odpošljemo plakete in čestitke tudi v njegovem imenu in z njegovim podpisom. Prepričan je bil, da kultura živi in preživi tudi najtežje pogoje,« pravi Branka Smole, direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. »Z njim smo izgubili človeka z močno voljo, z veliko življenjske energije, širokega pogleda, požrtvovalnega prostovoljca, razumevajočega in toplega sogovornika, humanitarca,« opozarja. S ponosom se ga bodo med drugim spominjali v Pihalnem orkestru Jesenice - Kranjska Gora, katerega častni član je bil. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med njimi tudi naziv častnega občana občine Jesenice leta 2007.

Potem ko je Bregant končal Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, je podiplomski študij s področja vzdrževanja in logistike v metalurgiji opravil v Rimu v Italiji. Po študiju se je zaposlil v Železarni Jesenice, ki jo je kasneje 12 let vodil tudi kot generalni direktor, nato pa je bil pet let direktor slovensko-italijanskega podjetja za uvoz in izvoz metalurških izdelkov Železarne Jesenice v Italiji, so zapisali na občini. Dva mandata, med letoma 1998 in 2006, je bil župan občine Jesenice, potem pa tudi podžupan. Pod njegovo župansko taktirko so se Jesenice iz železarskega mesta začele preobražati v sodobnejšo občino. Spremenila se je podoba mesta, občina je začela urejati Čufarjev trg, Staro Savo, Plavški travnik… Lepša in prostornejša je postaja jeseniška gimnazija, občinska uprava se je preselila v zgradbo nekdanje uprave Železarne Jesenice… Prizadeval si je med drugim tudi za razvoj pomoči na domu.

Najprej se je sprehodil po občinskih pisarnah

Poglavitno vlogo je imel Bregant kot jeseniški župan tudi pri ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Prvi, zdaj že nekdanji direktor agencije Stevo Ščavničar, čigar življenje in delo sta bila že v železarni prepletena z Bregantovim, ta pa ga je spodbudil tudi k nadaljnjemu študiju, poudarja, da je vsebino delovanja agencije zasnovala občina. »Dolga leta je bil tudi v svetu zavoda,« je dodal. Bregantu gredo tudi zasluge za ustanovitev Visoke šole za zdravstveno nego na Jesenicah, opozarja prva in zdaj tudi že nekdanja dekanka fakultete dr. Brigita Skela Savič. »Verjel je v ta projekt in ga je podpiral. Poudarjal je, da lahko fakulteto te vrste ustanovijo in vodijo le strokovnjaki s tega področja, torej medicinske sestre,« se spominja in dodaja, da je bil Bregant odprt človek, ki je brez dlake na jeziku govoril tudi o tragedijah, ki so prizadele njegovo družino.

Tudi nekdanja direktorica Radia Triglav Rina Klinar se ga spominja kot spoštljivega sogovornika, vedno pripravljenega na dialog in reševanje težav. Opozarja na njegovo vlogo v okviru jeseniške železarne med osamosvojitveno vojno. »Vselej pa je bil do vseh ljudi spoštljiv,« dodaja. Božena Ronner je bila v času Bregantovega županovanja njegova svetovalka na občini. »Ko je prevzel župansko funkcijo, se je sprehodil od pisarne do pisarne in se pogovoril z vsemi sodelavci. Želel je vedeti, kaj jim je všeč, kaj jih pri delu moti,« opisuje. Pri svojem delu je bil natančen. Njegovi nekdanji sodelavci na občini pravijo, da ga je odlikovalo karizmatično in vizionarsko vodenje zaposlenih v občinski upravi. »Kot župan je zelo zaznamoval obdobje preobrazbe Jesenic v sodobnejše mesto in občino, s tem pa za župansko funkcijo postavil visoke standarde,« pravi sedanji jeseniški župan Blaž Račič.