Obdobje po reprezentančnem premoru so košarkarji Cedevite Olimpije začeli silovito. V 9. krogu evropskega pokala so v Stožicah povsem razbili italijanski Trento in tako ohranili možnosti za morda celo prvo mesto v skupini D. Na zadnjih dveh tekmah se bodo Ljubljančani dvakrat pomerili z grškim Promitheasom. Prvič že jutri na preloženi tekmi 5. kroga v Ljubljani, drugič pa prihodnji teden v Patrasu.

Čeprav je bilo pričakovati, da bo po prihodu Luke Rupnika Ljubljano zapustil Roko Leni Ukić, se za zdaj to (še) ni zgodilo. Še več, Ukić je bil včeraj v postavi Olimpije, na tribuni pa je trener Jurica Golemac pustil mladega Dana Duščaka, za katerega je mogoče slišati, da na treningih še ni povsem prepričal strokovnega štaba. Ker je Trento v Ljubljano dopotoval brez dveh pomembnih adutov Jeremyja Morgana, ki je v evropskem pokalu drugi strelec italijanskega moštva, in Luka Maya, je bil pritisk zmage za zmaje še nekoliko večji. Po daljšem premoru so gostitelji začeli nekoliko zaspano oziroma z manj energije, kot bi si verjetno želel Golemac. Trener zmajev je to poskušal spremeniti z menjavami, med drugimi je v igro poslal Ukića, ki pa je imel znova nekaj težav pri prenašanju žoge ob agresivnem pokrivanju nasprotnika. Še slabše se je Olimpiji pisalo na začetku druge četrtine, ko so gostje imeli priložnost, da se odlepijo na višjo razliko, a se je zgodilo ravno nasprotno. Z delnim izidom 13:0 so Ljubljančani tehtnico prevesili v svojo korist, prav ob koncu polčasa, ko je bil na parketu prvič tudi Luka Rupnik, pa prišli do najvišje prednosti devetih točk.

Golemac je pred začetkom drugega polčasa igralce svaril, da niso v položaju, ko bi se lahko sprostili, in da je pred njimi še 20 minut igre. Očitno so ga dobro poslušali, saj je Olimpija v tretji četrtini povsem povozila Trento. Gostje od daleč naenkrat niso mogli več zadeti ničesar, Ljubljančani pa so to izkoriščali in višali prednost iz minute v minuto. Tretjih deset minut so kapetan Jaka Blažič in soigralci dobili s kar 26:9, povedli za 26 točk in tako že pred zadnjo četrtino rešili vprašanje o zmagovalcu. A tu se košarkarji v zelenih dresih niso ustavili. Še naprej so igrali, kot da bi bil izid izenačen, prišli po zaslugi delnega izida 20:0 do naskoka kar 33 točk prednosti in nato tekmo mirno pripeljali do pete zmage v evropskem pokalu.

»Poznalo se je, da smo imeli dovolj časa za pripravo na tekmo. V drugem polčasu smo izboljšali obrambni skok, dosegli nekaj lahkih košev iz protinapadov, s tem pa nam je stekel tudi met od daleč. Ko smo si nabrali visoko razliko, smo tekmo mirno pripeljali do konca,« je povedal trener Olimpije Jurica Golemac, najboljši posameznik pri Olimpiji Kendrick Perry pa je dodal: »V mislih smo imeli, da moramo mi biti tisti, ki zadamo prvi udarec na tekmi. Ključ do visoke zmage se je skrival v dobri obrambi. To je pravo vodilo tudi za prihodnje preizkuse.«

Evropski pokal, skupina D, 9. krog: Nanterre – Promitheas 91:70, danes ob 21. uri: Gran Canaria – Bursaspor.