Zaradi za zdaj neznane bolezni je v mestu Eluru na jugovzhodu Indije minuli vikend nujno medicinsko pomoč potrebovalo prek 500 ljudi. Bolniki so tožili zaradi slabosti, bruhanja, glavobola, mnogi med njimi tudi zaradi omedlevice. Zdravniki so med bolniki opazili tudi epilepsiji podobne napade.

Testiranje na novi koronavirus ni med hospitaliziranimi potrdilo niti ene okužbe. Tuji mediji so sprva poročali, da je skrivnostna bolezen že terjala prvo smrtno žrtev, a so lokalne zdravstvene oblasti navedbe zanikale in sporočile, da je 45-letnik, ki je trpel zaradi podobnih simptomov kot ostali hospitalizirani, umrl zaradi srčnega zastoja.

Krvni testi obolelih ne kažejo na prisotnost kakšne nalezljive okužbe, kakršni sta denga in čikungunja, ki ju prenašajo komarji. Analize krvnih vzorcev so izključile še meningitis, japonski encefalitis, hepatitis in steklino. Testi so tudi izključili možnost okužbe prek zraka ali vode. Bolniki sicer pričajo o nenadnem pojavu silovite slabosti in omotice. »Na dvorišču sem se družil s prijatelji, ko sem se kar na lepem zgrudil in se začel tresti,« opisuje 18-letnik, ki je moral dve noči preživeti v bolnišnici.

So krive težke kovine?

Preliminarni laboratorijski rezultati so pokazali, da bi morda lahko težave povzročale težke kovine, kot sta svinec in nikelj. »Okvirno nam je jasno, kaj bi lahko bil glavni vzrok tega nenavadnega pojava, ne vemo pa še, od kod izvira ter kako in zakaj je do njega prišlo,« je za Hindustan Times povedal državni komisar za zdravje Katamaneni Baškar. »Kemikalije so bile najdene v telesih bolnikov, ne pa tudi v vodi ali hrani,« je še dejal Baškar, ki upa, da jim bo zadevo uspelo razjasniti v naslednjem dnevu ali dveh.

Ves svet si je sicer oddahnil ob dejstvu, da ne gre za bakterijsko ali virusno okužbo, ki bi bila nalezljiva. Indijska država Andra Pradeš ima sicer eno slabših epidemioloških slik v že tako zaradi pandemije novega koronavirusa zelo prizadeti Indiji.