»Slovenija sodi med tiste evropske države, ki poskušajo na situacijo na Bližnjem vzhodu gledati na način, kakršna pač je in ne kot se je mnogokrat prikazuje. Smo realisti. Poznamo dejansko vlogo Izraela tukaj in pomen Izraela za mir na svetu in v regiji. Kar koli lahko storimo, da okrepimo ta položaj, smo pripravljeni storiti,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ob začetku današnjih pogovorov z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Sešel se bo še s predsednikom države Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem.

Državi, ki sicer imata dobre odnose vse od slovenske osamosvojitve, poskušata svoje sodelovanje po zagotavljanju obeh strani z obiskom Janše v Izraelu še nadgraditi. Posebej so v središču pozornosti gospodarski interesi. Netanjahu je pred pogovori z Janšo ocenil, da so inovacije eno od področij, ki v meddržavnih odnosih ustvarjajo dodano vrednost. V pogovorih, kjer izraelska in slovenska stran poskušata krepiti tudi dvostransko gospodarsko sodelovanje, je Netanjahu izpostavljal Luko Koper, ki bi jo Izrael rad izkoristil kot vstopno točko izraelskih produktov na evropski trg.

Netanjahu o prelomni točki v odnosih

»Ko bomo čez čas gledali nazaj na današnji dan, bomo ugotavljali, da je bil ta prelomna točka v odnosih in je predstavljal nov začetek,« je dejal Netanjahu. Izraelski premier se je slovenskemu premieru Janši zahvalil za podporo Slovenije v mednarodnih forumih in tudi nedavno opredelitev celotne šiitske milice Hezbolah kot teroristične organizacije. »Seveda so teroristi,« je dejal.

Odnose med Izraelom in Slovenijo je premier Janša že izboljšal v minulih tednih, ko je Slovenija v Svetovni zdravstveni organizaciji glasovala proti zdravstveni oskrbi Palestincev. To glasovanje je sicer Salah Abdel Šafi, palestinski veleposlanik, pristojen za Slovenijo, označil za zaskrbljujoče, saj je Slovenija doslej podpirala pravice Palestincev v mednarodnih forumih.

Prav tako je slovenska vlada celotno šiitsko milico Hezbolah opredelila za teroristično organizacijo, s čimer je šla korak dlje od dolgoletne pozicije EU, da se zgolj njeno vojaško krilo opredeljuje za teroristično organizacijo.

Netanjahu je še poudaril, da se na Bližnjem vzhodu s sklenitvijo takoimenovanih Abrahamovih sporazumov hitro spreminjajo razmere. Dogovor o normalizaciji odnosov Izraela z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom je označil kot novo realnost, ki jo pričenjajo nekateri prijatelji Izraela že razumeti. »Stvari se hitro spreminjajo. Upam, da boste to sporočilo o drugačnem svetu in zavezništvih lahko prenesli tudi v EU,« je Netanjahu še dejal Janši z namigom na bližnje predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Izraelski premier – država se nahaja pred predčasnimi volitvami – je sicer še izrazil upanje, da bo kmalu obiskal Slovenijo. Premier Janša mu je na to pripombo izrekel dobrodošlico.