Na današnji novinarski konferenci so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin ter vladni govorec Jelko Kacin.

»Glede na število novih okužb po občinah najbolj izstopa jugovzhodni del države,« je uvodoma dejal vladni govorec. V Krškem je bilo včeraj kar 79 na novo okuženih, v Novem mestu 40, Brežicah 33, Sevnici 25, Trebnjem 21, Črnomlju 19. Izstopajo tudi Slovenska Bistrica (51), Celje (32), Velenje (24) in Žalec (20). Po Kacinovih besedah so včeraj v domovih za ostarele znova zaznali veliko število novih okužb. Med stanovalci je bilo novih okužb kar 223. Še 61 okužb pa je bilo na novo potrjenih pri zaposlenih, skupaj torej 284 oziroma 17,5 odstotka vseh včeraj potrjenih novih okužb. Današnji podatki NIJZ-ja kažejo, da je v državi trenutno 20.720 aktivnih primerov. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 989, 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov pa 1539.

Preberite še: Počivalšek Gantarju: Spoštovali smo vse predloge, vendar z njimi ne dosegamo rezultatov

Številni zdravstveni delavci odsotni zaradi izgorelosti

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je povedal, da se število hospitaliziranih v UKC Maribor ne spreminja bistveno, se pa manjša število zdravstvenega osebja, ki skrbi za paciente. »Danes je odsotnih 887 zaposlenih, velik del zaradi covid-19 okužb, veliko pa je med njimi tudi takšnih, ki so odsotni zaradi izgorelosti,« je poudaril Vogrin. »Apeliram na vse ljudi, naj upoštevajo ukrepe, sicer bo pritisk na bolnišnice takšen, da ga ne bo mogoče obvladati. Drugi val je že zdaj vsaj desetkrat večji od prvega,« je poudaril. Povedal je še, da so začeli intenzivno testiranje med zaposlenimi, ki nimajo simptomov. »Testi so pokazali, da je med njimi približno pet odstotkov takšnih, ki nimajo simptomov, a so okuženi,« je pojasnil Vogrin.

Glede umrlih v UKC Maribor je Vogrin povedal, da je njihova povprečna starost 84 let. »Velika večina med njimi je imela pridružene bolezni, a bi lahko živela še vsaj nekaj mesecev,« je dejal in poudaril, da je covid vzrok za njihovo predčasno smrt. Povedal je tudi, da je trenutno število obravnav za necovid paciente bistveno manjše, v UKC Maribor tako mesečno opravijo približno 1500 operativnih posegov manj, kar se po Vogrinovih besedah gotovo pozna v zdravstveni situaciji prebivalstva. »Covid ne prizadene samo covid bolnikov, ampak tudi večino drugih bolnikov, ki so zaradi tega gotovo prikrajšani,« je povedal.

Začeli s preverjanjem interesa za cepljenje

Na podlagi prošenj ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke, da bi cepljenje v Sloveniji potekalo čim bolj gladko, je ministrstvo za javno upravo po besedah ministra Boštjana Koritnika pripravilo vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. »Vlogo za cepljenje se lahko elektronsko odda na portalu e-uprava na dva načina, z uporabo e-identite, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali brez uporabe e-identite, z vnosom e-naslova in drugih podatkov,« je pojasnil Koritnik. Poudaril je, da je namen spletne aplikacije zgolj preveriti, kakšen je interes državljanov in državljank za cepljenje.

Infektologinja Matičičeva pozvala prebivalstvo k odločitvi za cepljenje

Infektologinja Mojca Matičič je danes pozvala državljane k odločitvi za cepljenje proti covidu-19, ko bo na voljo, saj bo usoda države prav v rokah državljank in državljanov. Poudarila je, da ni nobenega razloga, da se posameznik ne bi cepil, saj je cepivo, ki se prvo obeta za uporabo, učinkovito in ne povzroča kakšnih stranskih učinkov.

Matičičeva je na vladni novinarski konferenci o covidu-19 poudarila, da je cepljenje eden največjih dosežkov medicine, saj je rešilo na sto milijone življenj. Evropska agencija za zdravila trenutno obravnava vlogi za dovoljenje dveh cepiv proti covidu-19, pri obeh gre za RNA cepivo.

Kot je poudarila Matičičeva, je ideja o genskem cepivu sen vsakega strokovnjaka, ki se ukvarja na tem področju. Problematično pri razvoju genskih cepiv je bil enormni vložek, ki ga je treba vložiti v njegov razvoj, kar si biotehnološka podjetja niso mogla privoščiti, v času epidemije pa so države prepoznale globalen pomen razvoja cepiva in prevzele finančno tveganje.

Kot je pojasnila, so v laboratoriju biosintetsko razvili kodo delčka virusa, ki jo bodo s cepivom vnesli v mišico. Cepivo bo potem v telesu spodbudilo nastanek beljakovine, ki bo sprožila imunski odziv telesa na novi koronavirus.

Matičičeva je poudarila, da je izdelava kode za ta cepiva zelo poceni, cepivo pa lahko ustvarijo v velikih količinah in hitro. Gre za čisto cepivo, kar pomeni, da ne vsebuje nobenega biološkega materiala ali adjuvansov. Zaradi tega cepivo tudi ne sproža kakšnih posebnih stranskih učinkov.

Prav tako cepivo ne sproža avtoimunskih ali navzkrižnih reakcij, povzroča pa sterilizacijsko imunost, kar pomeni, da sproži nastanek protiteles na sluznicah naših dihal. Tako prepreči, da bi se novi koronavirus sploh pripel na sluznico in da bi ga gostitelj prenašal, je poudarila.