»Z globoko žalostjo sporočam, da je je preminila ljubezen mojega življenja, general Chuck Yeager. Imel je neverjetno življenje, bil je najboljši ameriški pilot. Njegove zapuščine in ljubezni do domovine se bomo spominjali za večno,« je na twitterju zapisala žena pokojnega pilota Victoria Yeager.

V Zahodni Virginiji rojeni Yeager je kariero vojaškega pilota pričel v začetku druge svetovne vojne, po njej pa v vojaški bazi Muroc v Kaliforniji sodeloval v zaupnem projektu ameriške vojske XS-1, katere cilj je bil preboj zvočnega zidu. Kot prvemu na svetu je 14. oktobra leta 1946 to uspelo prav Yeageru, in sicer z letalom X-1, ki je tedaj doseglo rekordno hitrost 1126 kilometrov na uro oziroma 1,04 macha.

»Bil sem šokiran. Po začetnem nelagodju je preboj zvočnega zidu spominjal na dobro tlakovano cesto,« je v svoji avtobiografiji zapisal Chuck Yeager. V svojem skoraj stoletje dolgem življenju je smrti večkrat zrl v oči, le za las pa ji ušel leta 1953, ko je pri hitrosti 2,4 macha za 51 sekund izgubil nadzor nad svojim reaktivnim letalom X-1A. »Tvoja naloga je, da pilotiraš letalo. Če umreš, se tega tako ali tako ne boš zavedal, zato ni razloga, da bi se s tem obremenjeval,« je o svojem nevarnem poklicu nekoč dejal eden najslavnejših pilotov vseh časov.