Prvo razstavo z naslovom »Ali Želite ponovno zagnati sistem?« je letos v maju kar na ulici postavil na ogled v sodelovanju z Layerjevo hišo v Kranju. Tokrat pa se je povezal s programerjem Srđanom Prodanovićem, intermedijskim umetnikom Timom Kropivškom in v sodelovanju s celjsko AQ galerijo pripravil interaktivni kolaž, ki datira v leto 3020, mnogo let po izumrtju človeške vrste, ko narava zopet poišče ravnovesje.

Razstava z naslovom HelloWorld.exe je prva polovica World.exe projekta. Naslov razstave je skovanka iz končnice .exe in besedne zveze »Hello, World!« (»Zdravo, svet!«). Ta zveza je pogosto prva stvar, ki jo kot prvi program napišejo začetniki programiranja. Spletni interaktivni generator kolažev je dostopen na računalniku preko spleta in gledalcu omogoča prvoosebno interakcijo.

Prihodnost, kjer vlada narava?

Generator kolaže tvori iz delov fotografij, najdenih na spletu. Njihove izrezke fotografij naravnih krajin, pojavov, živali in drugih fenomenov, je avtor popačil in tako vzbudil občutek, kot da se res nahajamo daleč v prihodnosti. Ko tako uporabnik na zaslon vpiše besedilo, se pričnejo na ekranu izrisovati distopične podobe, vstopimo v svet, ki je samo naš, pa čeprav se z isto povezavo na drugem ekranu igra nekdo drug.

Program, ki vse skupaj poganja, je napisal Srđan Prodanović, zvočno kuliso, ki proces kolažiranja spremlja, pa je pripravil Tim Kropivšek, ki je v procesu sledil logiki destrukcije: zvočne posnetke narave, ki jih je našel na spletu, je s postprodukcijskimi orodji popačil, da imamo ob vsaki napisani črki občutek, kot da smo pristali v pragozdu prihodnosti, kjer ponovno gospodarijo živali.

Drugi del projekta se bo vrnil v današnji prostor v pričetku leta 2021. Interaktivni kolaž lahko sami preizkusite na tej povezavi: https://hello.worldexe.net/.