Slovenija se bo za uvrstitev na svetovno nogometno prvenstvo 2022 potegovala v atraktivni in tekmovalni skupini s Hrvaško, Slovaško, Rusijo, Ciprom in Malto. »Žreb sem spremljal z enim očesom. Nobena skupina ni idealna. Dobili smo močne nasprotnike in Slovenija v tej skupini ni favorit,« je ključno sporočilo selektorja Matjaža Keka. V Katar bo potovala samo zmagovalka skupine, drugouvrščena reprezentanca si bo zagotovila nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Slovenski reprezentanci je žreb v Zürichu med velikani iz prvega bobna namenil vroč sosedski derbi s svetovno podprvakinjo Hrvaško, ki bo poseben tudi za Keka, saj je v južni soseščini zelo cenjen zaradi uspehov na klopi Rijeke. Slovenski selektor je takoj po žrebu dobil klice hrvaških novinarjev, ki so ga spraševali za komentar o žrebu. Slovenija se praviloma dobro znajde na obračunih s slovanskimi reprezentancami, a Hrvaške na dosedanjih devetih uradnih tekmah še ni premagala. Kek ima na Slovaško in Rusijo prijetne spomine, saj si je njegova izbrana vrsta pred desetimi leti tudi prek omenjenih držav zagotovila nastop na zadnjem velikem tekmovanju. »Slovaška in Rusija se uvrščata na velika tekmovanja, a jaz razmišljam o naši reprezentanci. Pomembno bo, kako bomo delovali na igrišču. Morali bomo biti na visoki ravni, ki jo takšna skupina zahteva. Pokazati bo treba več kot v ligi narodov, zato bomo naredili vse za dobro pripravo. Poskušali bomo izkoristiti vse možnosti, ki jih imamo v igralskem kadru,« se je razgovoril Kek in opozoril, da bosta v skupini z močnim slovanskim pridihom nevarna tudi Ciper in Malta, ki bosta z obrambno igro iskala predvsem priložnost za presenečenje proti boljšim reprezentancam.

Redne kvalifikacije za svetovno prvenstvo bodo potekale v zgoščenem urniku marca, septembra, oktobra in novembra prihodnje leto po dvokrožnem sistemu. V dodatne kvalifikacije se bo uvrstilo deset drugouvrščenih moštev in najboljša zmagovalca lige narodov, ki v kvalifikacijah ne bosta zasedla prvega in drugega mesta. Slovenija ima močnega aduta, saj je v letošnji izvedbi lige narodov osvojila ligo C. Pot do prvenstva prek dodatnih kvalifikacij bo veliko bolj otežena kot doslej, saj bodo moštva igrala po sistemu zaključnega turnirja s štirimi reprezentancami v treh skupinah. Vozovnico za Katar si bodo zagotovili samo zmagovalci skupin, saj bo na svetovno prvenstvo potovalo le trinajst držav iz Evrope. Šampionat v Katarju bo zadnje svetovno prvenstvo v sedanjem formatu z 32 udeleženci. Čez šest let, ko bo najboljše reprezentance sveta gostila Severna Amerika, bo nastopilo 48 moštev. Slovenija je v svoji zgodovini nastopila na dveh svetovnih prvenstvih (2002, 2010) in tekmovanje obakrat sklenila v skupinskem delu.