»Upam, da sem vam s tem pismom dala vedeti, da niste sami. Tudi vi ste na nek način pomagali meni, saj sem lahko dala ven svoja čustva,« je v svojem pismu zapisala sedmošolka Zala z osnovne šole Bršljin. »Gotovo imate tudi vi veliko različnih dogodivščin iz svojih mladih dni. Ko vam bo dolgčas, se spomnite kakšne. Boste videli, da vam bo toplo pri srcu,« pa je med drugim zapisal sedmošolec Jaka, prav tako z bršljinske šole.

Kar 1035 takšnih pisem mladih, polnih toplih in prijaznih besed, je do 20. novembra prispelo na naslov območnega združenja Rdečega križa, ki je mlade od vrtca do fakultete v začetku oktobra povabilo k pisanju pisem za starejše, akcijo pa naslovilo Nisi sam – pisma drobne pozornosti.

Povabilu so se odzvali v dveh dolenjskih vrtcih, trinajstih dolenjskih osnovnih in treh podružničnih šolah, štirih novomeških srednjih šolah, fakulteti za zdravstvene vede in novomeškem razvojno-izobraževalnem centru. V akciji je sodelovalo tudi 23 posameznikov (med njimi tudi ena družina) iz različnih krajev po Sloveniji.

Prostovoljci krajevnih organizacij združenja bodo pisma priložili novoletnim darilom, s katerimi vsako leto v predprazničnem času obdarijo občane, starejše od 79 let. Teh je v osmih dolenjskih občinah, ki jih pokriva novomeško območno združenje, po besedah sekretarke območnega združenja Barbare Ozimek okoli 4700. Da bo pisma deležen sleherni med njimi, so nekaj najlepših pisem tudi ponatisnili.

Tople besede in spodbudne misli

Pobudnica in koordinatorica akcije je dolgoletna prostovoljka pri novomeškem območnem združenju Nuša Rustja. »Mnoga pisma so napisana na roko, kar pomeni, da je nekdo temu namenil še več časa in pozornosti. Številna vsebujejo osebno noto, osebne zgodbe, ogromno je lepih, pozitivnih želja, nekatera so opremljena z risbicami, voščilnicami. V njih tudi ne manjka spodbudnih idej, šal, lepih misli in pesmic, ki bodo starejšim prav gotovo polepšale dan. Všeč mi je sočutje, da so se mladi znali vživeti v starejše. Podarjenih je veliko toplih objemov, prešernih nasmehov in stiskov rok,« pravi Nuša Rustja. Številnim pismom so mladi priložili tudi ovojnice v pričakovanju odgovora ali celo povabilo na snidenje.

Največ pisem – tudi po dvesto – so posredovali vrtec Sonček iz Šmarjete, osnovna šola Šmarjeta, gimnazija Novo mesto in fakulteta za zdravstvene vede, ki se jim bo združenje ob tednu Rdečega križa maja prihodnje leto zahvalilo s posebnimi priznanji za medgeneracijsko sodelovanje. Posebno zahvalo bo združenje med drugim namenilo tudi študentu fakultete za zdravstvene vede Zdravku Klanšku, ki je poleg prijaznega pisma sam pripravil 32 ročno izdelanih voščilnic.