Madžarski in poljski veto svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, lahko po navedbah virov postane pomembna tema zasedanja voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju.

Glavno vlogo pri iskanju rešitve igra nemško predsedstvo. Visoki diplomatski viri v EU so danes opozorili, da se pričakujejo »jasni signali« iz Budimpešte in Varšave »danes ali najpozneje jutri«, sicer bodo prešli na načrt B.

Načrt B pomeni alternativno rešitev za vzpostavitev sklada za okrevanje s 25 članicami. Sklad je sedaj predviden v tesni povezavi z večletnim proračunom, na podlagi metode skupnosti. Kot alternativa se neuradno omenja več možnosti, med njimi medvladni sporazum in okrepljeno sodelovanje ter tudi kombinacija obeh.

Če dogovora o svežnju ne bo, to po navedbah virov pri Evropski komisiji pomeni tudi financiranje unije po sistemu začasnih dvanajstin, kar vodi v zelo resen položaj, med drugim v bistveno zmanjšanje kohezijskih plačil.

Če dogovora o večletnem proračunu ne bo, pa je na vrhu konec tedna ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Vse torej kaže, da lahko podnebni cilj postane talec spora glede vladavine prava.

Madžarska in Poljska celoten sveženj blokirata zaradi nestrinjanja s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava. To pogojevanje naj bi po navedbah virov pri komisiji sicer veljalo v vsakem primeru, ne glede na to, kako se bo financirala unija.