Slovenski selektor Uroš Bregar v primerjavi s prvo tekmo proti Danski ni izvedel nobene kadrovske rošade med šestnajsterico izbranih igralk, prav tako ne njegov stanovski kolega na nasprotni strani Olivier Krumbholz, ki je že 19 let – z manjšimi prekinitvami – selektor Francije. V nasprotju s Slovenkami, ki so v prvem krogu visoko izgubile proti gostiteljicam letošnjega EP (23:30), so se Francozinje proti Črni gori srečno izvlekle šele v dramatični končnici s 24:23, potem ko so že v prvem polčasu zaostajale za pet golov (4:9), dobrih deset minut pred koncem pa še vedno za dva (18:20).

Neverjetno dolg strelski post

Na zadnjem EP 2018, ki ga je gostila prav Francija, so gostiteljice premagale Slovenijo s 30:21, iz takratnega igralskega kadra aktualnih prvakinj Evrope pa zaradi pomladitve reprezentance manjka kar šest igralk. Med šestimi novinkami na Danskem je tudi Oceane Sercien Ugolin, 22-letna levoroka zunanja igralka Krima Mercatorja, kar pet od skupno 16 reprezentantk pa prihaja iz Bresta, kjer si rokometni kruh služi najboljša slovenska igralka in kapetanka reprezentance Ana Gros. Prvi gol na tekmi v Herningu je dosegla krilna igralka Maja Svetik, vodstvo z 1:0 pa je bilo prvo in sočasno tudi zadnje za Slovenijo. Francozinje so namreč zelo uspešno kaznovale več kot 12-minutni strelski post Bregarjeve čete in sredi polčasa prvič povedle s kar sedmimi goli prednosti (9:2).

Tudi v drugi polovici prvega polčasa je izbrana vrsta iz dežele galskega petelina suvereno držala visok naskok, kar je bila posledica vrhunske obrambe in precej učinkovitejše igre. Slovenke so v prvih tridesetih minutah imele le 29-odstotno uspešnost pri strelih na gol, njihove tekmice pa 67-odstotno, zato ob odhodu na glavni odmor ni čudila velika razlika (12:6). Kljub visoki prednosti Francozinje tudi v nadaljevanju niso »stopile s plina«, ampak so še naprej pridno polnile mrežo nasprotnic.

Dve dosegli več kot pol golov

Deset minut pred koncem so premierno imele plus deset (22:12) in že takrat je bilo jasno, da bodo Slovenke doživele polom. In da je ponovitev presenečenja s SP 2017 v Nemčiji, ko je Bregarjeva ekipa senzacionalno premagala Francijo s 24:23 (ta je kasneje vseeno osvojila zlato kolajno), oddaljena svetlobna leta. Estelle Nze Minko in Alexandra Lacrabere sta skupaj dosegli kar 14 golov od skupno 27 francoskih (več kot polovico), vsaka po sedem, za rekordno razliko plus enajst (27:16 v 59. minuti) pa je s svojim edinim poskrbela Laura Flippes. Francozinje so na 14. medsebojni tekmi s Slovenkami dosegle dvanajsto zmago in se že krog pred koncem prvega dela tekmovanja – pojutrišnjem jih čaka še obračun z Dansko – uvrstile med dvanajst najboljših reprezentanc na letošnjem EP.

Od napovedi o morebitnem popravnem izpitu proti Francozinjam ni bilo nič, selektor Uroš Bregar pa je takole ocenil tekmo: »Na začetku smo še držali korak z njimi, potem pa se nam ni več uspelo vrniti in smo si že do polčasa pridelali visok zaostanek. V obrambi smo igrali dobro, toda v napadu smo spet zapravili preveč čistih priložnosti. V drugem polčasu smo se trudili, da bi zmanjšali zaostanek, toda Francija je bila premočna in je zasluženo zmagala.« Levoroka ostrostrelka Barbara Lazović je imela le 40-odstotno uspešnost pri strelih na gol (10-4): »Po začetnem zaostanku nismo več mogle ujeti rezultatskega priključka, kar se nam je zgodilo že proti Danski. Francija je bil za nas absolutno premočna, čeprav smo igrale dobro v obrambi, toda napad je bil spet slab in neučinkovit. To moramo nujno popraviti.«