V Nižnem Tagilu v Rusiji sta bili zadnji dve tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom v poletih od četrtka do nedelje v Planici. Razmere so bile zaradi vetra, ki je spreminjal smer in moč, zelo zahtevne, konkurenca pa okrnjena. V soboto je nastopilo le osem držav, danes pa zaradi okužbe s koronavirusom v vrstah Avstrije le sedem, zato je bilo startni klopi le 45 tekmovalcev.

Slovenci so ne glede na to, da je danes vseh sedem tekmovalcev osvojilo točke svetovnega pokala, tudi na tretji postaji sezone zaostali za pričakovanji. Nikakor jim ni uspelo sestaviti dveh skokov, s katerima bi se vmešali v boj za stopničke, ampak so mnogi v finalu pokvarili svojo uvrstitev. Najboljša slovenska uvrstitev v mrzli Rusiji je deveto mesto Anžeta Laniška na sobotni tekmi. »Prvi skok je imel še manjšo napako, drugi pa je bil tehnično zelo dober. Pogoji so bili zelo zahtevni, tekma je bila težka. Enostavno se ni izšlo za kaj več,« je bil v soboto pod Uralom zadovoljen Anže Lanišek. Sinoči je bilo povsem drugače, saj je zapravil izjemno priložnost za najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni, ki je šesto mesto na uvodni preizkušnji zime v Visli. Na skakalnici, na kateri je potrebno veliko potrpežljivosti v prvem delu skoka, je bil 24-letni član SSK Mengeš po prvi seriji na četrtem mestu, v finalu pa je po napaki v zahtevnih razmerah nazadoval na 17.

Zajc nestrpno čaka konec tedna v Planici

Danes je bil najboljši Slovenec Timi Zajc na desetem mestu (v soboto je z devetega nazadoval na 22. mesto), kar je njegov najboljši dosežek v sezoni. Prav zadnji skok v Nižnem Tagilu mu je malo dvignil samozavest za svetovno prvenstvo v poletih, saj je specialist za letalnice. »S svojimi skoki sem kar zadovoljen. Po dolgem času sem znova med deseterico. Narediti moram še nekaj nadgradnje. Nestrpno pričakujem konec tedna v Planici,« je povedal zadovoljni Timi Zajc.

Bor Pavlovčič je z 11. in 13. mestom potrdil, da je trenutno po izidih za Laniškom drugo ime slovenske reprezentance. »S skoki sem zelo zadovoljen. Kažem konstantnost in iz tekme v tekmo dobre rezultate. Upam, da takšno formo ohranim čim dlje. Še kar nekaj je prostora za napredek. Upam, da bom kmalu pokazal najboljše skoke,« je povedal Bor Pavlovič.

Peter Prevc, ki se v soboto sploh ni uvrstil v finalno serijo, je s 13. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v sezoni. »Z uvrstitvijo sem zadovoljen. Skoki so bili precej boljši kot v soboto. Malce več sem moral tvegati, da sem lahko izvlekel več metrov kot v petek in soboto. Tekma je bilo zelo zahtevna. Po odskoku z mize je bilo zelo malo vetra, potem pa vzgonski veter, in če nisi bil v pravi poziciji čez prelet, tudi metrov ni bilo,« je razložil izkušeni Peter Prevc.

Selektor Gorazd Bertoncelj je bil z nastopom v Rusiji večinoma zadovoljen: »Lanišek je v soboto opravil dva zelo solidna skoka v težkih pogojih, v nedeljo je imel smolo v finalu. Pohvale Pavlovčiču, saj je oba dneva dobro skočil v finalu. Zajc je bil v soboto zelo soliden v prvi seriji, v drugi pa ni imel pogojev, da bi ostal v prvi deseterici ali da bi celo napadel šesterico. V nedeljo je bil po dolgem času odličen, naredil je dva zelo solidna skoka. Peter Prevc je naredil velik premik v primerjavi s prejšnjimi dnevi. Tudi s preostalimi tekmovalci sem s skoki v nedeljo zadovoljen.« Slovensko ekipo bodo na četrtkovem uradnem treningu pred svetovnim prvenstvom v Planici sestavljali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Domen Prevc, ki letos še ni tekmoval, ampak le treniral v Planici. Po dveh serijah za trening bo selektor Gorazd Bertoncelj izbral četverico za kvalifikacije.

Niz treh zmag Norvežana Graneruda

Norvežani so danes dosegli trojno zmago. Halvor Egner Granerud je po prvencu v Ruki niz zmag razpotegnil na tri in vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Osmoljenec je Nemec Markus Eisenbichler, ki je v soboto vodil po prvi seriji, v finalu pa ga je veter v hrbet dobesedno sklatil pri 80 metrih, kar se je poznalo tudi v današnjih skokih, saj je tekmo končal na četrtem mestu. »Razmere so bile težke, veter je stalno spreminjal smer in moč. Žal mi je za Eisenbichlerja. V določenem trenutku se to lahko zgodi vsakemu. Tudi meni se je že. Rumena majica so bile moje otroške sanje. Naporno je živeti v mehurčku stran od družine in prijateljev, a se z domačimi povežemo prek družbenih omrežij.« je povedal Halvor Ener Granerud.