V Pfizerju so bili prisiljeni cilj, ki so si ga zastavili za letos, prepoloviti predvsem zaradi težav v nabavni verigi. Za povečanje nabave surovin za izdelavo cepiva bodo namreč potrebovali precej več časa, kot so sprva predvideli. Poleg tega so bili rezultati klinične faze testiranja cepiva na voljo kasneje, kot so pričakovali, kar je tudi prispevalo k zamudi.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha naj bi bilo 95-odstotno učinkovito, njegovo splošno uporabo pa so zaenkrat odobrili v Združenem kraljestvu in Bahrajnu.

Britansko kraljico naj bi cepili že v nekaj tednih

Potem ko so v Združenem kraljestvu minuli teden kot prva zahodna država za splošno uporabo odobrili cepivo proti koronavirusni bolezni 19, naj bi z njim že v kratkem, predvidoma v nekaj tednih, cepili britansko kraljico Elizabeto II. 94-letna monarhinja in njen 99-letni soprog princ Philip sta med prvimi v vrsti za novo cepivo zaradi svoje starosti in ne bosta deležna morebitnih posebnih ugodnosti. Elizabeta II. naj bi se sicer za hitro cepljenje po poročanju medijev med drugim odločila zato, da bi tako »opogumila« in vzpodbudila ostale, da sledijo njenemu zgledu in se tudi sami cepijo.

Najprej bodo cepili stanovalce in zaposlene v domovih za starejše, nato pa vse starejše od 80 let ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. Naslednji na vrsti bodo preostali starostniki ter ljudje, ki so zaradi drugih bolezni izredno ranljivi.