"Razlike ostajajo. Noben dogovor ni izvedljiv, če te ne bodo rešene," je na twitterju zapisala von der Leynova. Ob tem je napovedala, da se bodo pogajanja nadaljevala v nedeljo v Bruslju, sama pa se bo v ponedeljek znova slišala z Johnsonom.

Predsednica Evropske komisije in britanski premier sta po telefonu govorila, potem ko sta glavni pogajalec EU Michel Barnier in glavni britanski pogajalec David Frost v petek zvečer sporočila, da so po tednu intenzivnih pogajanj ugotovili, da pogoji za dogovor o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem niso izpolnjeni zaradi velikih razhajanj pri enakih konkurenčnih pogojih, upravljanju in ribištvu.

Dogovorila sta se za prekinitev pogovorov, da bosta o stanju pogajanj obvestila von der Leynovo in Johnsona. Ob tem sta napovedala, da bosta o zastoju danes govorila predsednica Evropske komisije in britanski premier.

V zadnjem času so se sicer pojavile razpoke v enotnosti EU, ki je dolgo trdno stala za Barnierjem. Francija je v petek celo zagrozila z vetom, če dogovor ne bi izpolnjeval njenih zahtev glede ribištva.

Bruslju in Londonu se čas za sklenitev dogovora o odnosih po brexitu izteka. Sklenjen mora biti najkasneje do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu. Če ga do takrat ne bo, bodo namreč trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine in kvote.