Ruski Nižni Tagil je zadnja postaja pred prvim vrhuncem sezone – svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo v Planici. Slovenski orli, ki veljajo za izjemne letalce in imajo na domačih tleh visoka pričakovanja, pa na dosedanjih tekmah še niso našli prave forme. Tudi na današnji tekmi v okrnjeni konkurenci niso prišli do vrhunskega rezultata. Najboljši je bil znova Anže Lanišek, ki edini skače konstantno in je zasedel deveto mesto. Druge zmage zapored se je razveselil Halvor Egner Granerud, ki se je odlično znašel v zahtevnih razmerah.

Četrto posamezno tekmo sezone so zaznamovale tudi spremenljive razmere, ki so v prvi seriji poskrbele, da je kar osem tekmovalcev na polovici tekme imelo najboljše izhodišče v karieri. Žal se s tem niso mogli pohvaliti slovenski tekmovalci. V drugo serijo so se uvrstili Bor Pavlovčič (26.), Žiga Jelar (21.), Anže Lanišek (13.) in Timi Zajc (9.), brez finala pa sta ostala Anže Semenič in Peter Prevc. Povsem pri vrhu pa na polovici tekme ni bilo presenečenj. Markus Eisenbichler in Halvor Egner Granerud sta dokazala, da sta v odlični formi in da jima spremenljive razmere ne pridejo do živega. Predvsem Nemec je skočil odlično, pristal pri 136,5 metrih in si priboril kar 11,1 točke prednosti pred Norvežanom, ki je skočil štiri metre manj. Tretji je bil Avstrijec Daniel Huber.

Johnansson napredoval za 22 mest, Eisenbichler osmoljenec vetrovnih razmer

Pogoji za skakanje so ostali zahtevni tudi v drugi seriji in na rezultatski lestvici je prišlo do številnih sprememb. Zelo dobro je svoje delo opravil Pavlovčič, ki je skočil 129 metrov in napredoval do 13. mesta ter tako še četrtič v sezoni prišel do točk svetovnega pokala. Napredek po lestvici je uspel tudi našemu najboljšemu skakalcu na začetku sezone Anžetu Lanišku, ki v je skočil 123 metrov in napredoval v najboljšo deseterico. Bil je deveti. Žal pa sta svoji uvrstitvi malce pokvarila Jelar in Zajc. Predvsem slednjemu se je skok ponesrečil in padel je na 22. mesto, Jelar pa je končal dve mesti za njim. Izjemen skok ob pa je v drugi seriji uspel Norvežanu Robertu Johanssonu, ki je po prvi seriji zasedal 25. mesto. V drugo je z lepim telemarkom pristal pri rekordu skakalnice (142,5 metra) in je napredoval vse do tretjega mesta. Prvi, ki je v drugi seriji premagal Norvežana, je bil Avstrijec Huber, ki si je tako takoj po svojem nastopu zagotovil mesto na odru za zmagovalce. Odlično formo je potrdil tudi Granerud, ki je bil še boljši od Avstrijca, in je za drugo zmago moral počakati zgolj še na nastop Eisenbichlerja, ki pa je imel veliko prednost. Spremenljive vetrovne razmere so se najbolj poigrale ravno z Nemcem, ki je imel velike težave takoj po odskoku. Pristal je pri zgolj 80 metrih in ni veliko manjkalo, da bi prišlo do hudega padca. Padel je na 28. mesto in Norvežan je lahko pričel s proslavljanjem druge zmage zapored.

»Anže Lanišek je opravil dva zelo solidna skoka v težkih pogojih. Zato tudi zelo dober rezultat. Pohvaliti je treba tudi Bora, ki je odlično skočil v finalni seriji in zasedel končno 13. mesto. Timi je bil zelo soliden v prvi seriji, v drugi ni imel pogojev, da bi lahko ostal v prvi deseterici ali da bi celo izboljšal in napadel šesterico. S preostalimi nismo zadovoljni, saj niso ponavljali skokov s treningov v zadnjem obdobju,« je oceno reprezentance podal glavni trener Gorazd Bertoncelj.