Konkurenca na tretji postaji svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnem Tagilu v Rusiji je zelo okrnjena. V skakalno središče na robu Sibirije je dopotovalo le 51 tekmovalcev iz osmih držav. Le pet reprezentanc, Norveška, Japonska, Slovenija, Rusija in Švica, je v najboljših zasedbah. Nemci so brez Karla Geigerja (četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala), ki se je vrnil domov v Oberstdorf, ker pričakuje rojstvo otroka. Poljaki tekmujejo z ekipo B, saj so se najboljši na čelu s Kubackim (tretji v svetovnem pokalu), Žylo (peti) in Stochom (deseti) odpravili na trening pred svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih, ki bo prihodnji teden od četrtka do nedelje v Planici. Poleti so za Poljake kot skakalno velesilo velik izziv, saj imajo z dosedanjih 25 svetovnih prvenstev le eno srebrno kolajno (Stoch 2018 v Oberstdorfu).

Pol ducata okužb s covidom-19 v avstrijski reprezentanci

Avstrijci zaradi okužb s koronavirusom znova nastopajo z ekipo B. Po pol ducata okužb v reprezentanci A – trenerja Widholezl in Treitinger ter tekmovalci Kraft, Schlierenzauer, Aschenwald in Hayboeck – je bilo zelo burno. Po poročanju časnika Kronen Zeitung je Robert Treitinger ostal brez službe pomočnika trenerja, ker ni upošteval vseh varnostnih ukrepov glede covida-19. Gregor Schlierenzauer, ki je imel povišano temperaturo, glavobole in izgubil sposobnost prepoznavanja vonja in okusa, bo šele po pregledu srca in pljuč vedel, ali bo prihodnji teden tekmoval v Planici. V še večji negotovosti glede Planice je Stefan Kraft, ki je na svojem blogu zapisal, da se proti bolezni trenutno bori s čaji, inhaliranjem, vitamini in drugimi domačimi zdravili.

Tudi v Nižnem Tagilu, kamor so reprezentance dopotovale v ponedeljek s posebnim letalom iz Finske, sta bila danes razred zase na treningu in v kvalifikacijah zmagovalca uvodnih treh tekem, Nemec Markus Eisenbichler, ki je bil prvi v kvalifikacijah in prejel ček za 3000 evrov, in Norvežan Halvoer Eignar Granerud, ki je v nedeljo v Ruki po seriji četrtih mest dosegel prvo zmago v karieri. »Rad bi še naprej ohranil visoko raven skakanja. Šel bom iz tekme v tekmo,« je povedal Markus Eisenbichler.

Domen Prevc upa na vabilo Bertonclja

Slovenci so po prihodu v Nižni Tagil, ki geografsko leži v Aziji, v torek in sredo opravili dva treninga na skakalnici. V današnjih kvalifikacijah je bil najboljši Timi Zajc na sedmem mestu in nakazal rahel vzpon forme, potem ko je v Ruki ostal brez točk, saj je za prvo tekmo izpadel že v kvalifikacijah. Anže Lanišek, ki je bil danes v obeh serijah za trening edini Slovenec s skokoma med najboljšo deseterico, je kvalifikacije končal na devetem mestu. Vsi ostali so glede na okrnjeno konkurenco zaostali za pričakovanji. Bor Pavlovič je bil 26., Žiga Jelar 39., Peter Prevc 42., Anže Semenič 43., Tilen Bartol pa je bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa.

Selektor Gorazd Bertoncelj je pred zahtevnim izzivom, da čez noč dvigne formo za prvi vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v poletih na domačih tleh. V moštvenih športih bi se mu ob takšnem vstopu v sezono že tresel trenerski stolček. Tekmi v Nižnem Tagilu bosta tudi zadnje sito za izbiro reprezentance za polete. Kriteriji za uvrstitev v šestčlansko slovensko reprezentanco za polete sta dve uvrstitvi do šestega mesta na prvih petih tekmah svetovnega pokala (polovico norme ima za zdaj le Lanišek s šestim mestom v Visli) ali uvrstitev med najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če norme vseh šest tekmovalcev ne bo izpolnjevalo, bo preostale izbral selektor Bertoncelj po lastni presoji, na kar upa predvsem Domen Prevc, ki trenira v Planici.