Potem ko so zasneženo igrišče v Stožicah očistili s stroji in lopatami, da so bile razmere za igro glede na letni čas zelo dobre, in je predsednik Olimpije Milan Mandarić pred tekmo za 60-letnico Maribora čestital direktorju Bojanu Banu z uokvirjenima dresoma obeh moštev, sta največja slovenska kluba poskrbela za zelo kakovosten derbi. V prvem polčasu je z izjemo priložnosti Mešanovića, ko je odlično reagiral vratar Frelih, igrala le Olimpija. »Če bi izkoristil priložnost, bi šla tekma v drugo smer. Napačno sem se odločil za strel, saj bi moral obiti vratarja. V seštevku dober derbi, mi pa smo si po igri zaslužili najmanj remi, saj smo odigrali zelo dobro tekmo. Dali smo vse, kar smo bili sposobni. Žoga enostavno ni hotela v gol,« je bil po tekmi prepričan napadalec Maribora Jasmin Mešanović, ki je posebej pohvalil pripravljenost igrišča.

Po prvem polčasu bi Olimpija morala voditi s 3:0

Maribor je bil lahko srečen, da je po prvem polčasu zaostajal z 0:1, saj bi glede na priložnosti moralo biti 3:0 za gostitelje, ki so bili tekaško suvereni, razigrani in kombinatorni. Maribor je bil v najslabšem polčasu v sezoni povsem neprepoznaven. Zlasti na desni strani so iz igre naivno izpadali Dos Santos, Cretu (znova je pregorel v veliki želji, da se dokaže proti Olimpiji, za katero je igral pred prihodom v Maribor) in Kronaveter. Srbski napadalec Đorđe Ivanović je bil nerešljiva uganka za obrambo Maribora. Najprej je stresel prečko, nato po sijajni globinski podaji Caimacova in preigravanju vratarja Juga dosegel vodilni zadetek, po njem zastreljal še dve priložnosti, v drugem polčasu pa sodeloval še pri drugem zadetku, saj je po njegovem strelu z glavo odbito žogo Vombergar pospravil v mrežo. Le malo je manjkalo, da Ivanović, ki se je z osmimi goli zavihtel na vrh lestvice, sploh ne bi zaigral. »Le milimeter je manjkalo, da ne bi prišel na igrišče. Vprašanje je, če bi brez njega imeli glavo in rep,« je pojasnil trener Olimpije Dino Skender. Petindvajsetletni Ivanović je dan pred tekmo prejel protibolečinsko injekcijo. Ob napadalnih akcijah je veliko garal tudi v obrambi in očitno je bilo, da je nezadovoljen, ker je bil zamenjan po drugem golu, ki je prelomil tekmo. »Nisem videl nezadovoljstva. Dobil jih bo okoli ušes,« se je pošalil Skender.

Olimpija je po sijajnem prvem polčasu v drugem trpela. Ko je vse bolj dišalo po izenačenju, je v pravem trenutku dosegla drugi gol, za katerega ima veliko zaslug tudi Andrejašič, ki je končno prispeval podajo, kot se pričakuje od desnega bočnega branilca. Ko je bila Olimpija v težavah, je Skender z menjavami s svežimi močmi poskrbel za ravnovesje, medtem ko njegov tekmec Camoranesi ni bil tako uspešen. V taktičnem dvoboju trenerjev je to tudi velika zmaga Skenderja, ki je bil po porazu v Domžalah pod velikim pritiskom. »Vrhunska predstava. V prvem delu smo bili top v obrambi in napadu, v drugem delu smo se organizirano in kakovostno branili. Smo na pravi poti, iz vseh udarcev, ki jih prejemamo, prihajamo še močnejši. Z zmago smo navijačem polepšali božič. Upam, da bomo tudi mi zdaj dobili vsaj malo podpore,« je bil vidno zadovoljen trener Skender, ki ima z Mariborom izkupiček dveh zmag v Stožicah in remija v Ljudskem vrtu. Olimpija je bila kljub odsotnosti kaznovanega Samardžića trdna v obrambi, v zvezni vrsti sta bila razigrana Caimacov in Kvesić, napadalni dvojec je formo potrdil z goloma.

Camoranesi videl le tri priložnosti Olimpije

Maribor je doživel poraz po petih zaporednih zmagah in zapravil priložnost, da bi Olimpiji pobegnil na sedem točk razlike. Navijači so razočarani, saj so vijoličasti na zadnjih enajstih derbijih le dvakrat premagali Olimpijo. Gre za paradoks, da je Olimpija, ki šele oblikuje ekipo, boljša od Maribora, ki zmaguje le proti ekipam iz spodnjega dela, težave pa ima proti najboljšim. Camoranesi še nima zmage proti Olimpiji, Kopru in Muri. Igro Maribora je v drugem polčasu poživil Matko, ki je pripravil najlepšo priložnost Kronavetru (strel mimo vratnice), po njegovem trčenju s Korunom pa so gostje zahtevali enajstmetrovko. »Zaslužena zmaga Olimpije, ker je bila učinkovitejša. Mi svojih treh priložnosti nismo izkoristili. Olimpija nas je onemogočila v napadu, v obrambi pa sta nam povzročala težave igralca, ki sta prihajala v kazenski prostor. V postavitvi ne bi ničesar spremenil, saj imamo 23 kakovostnih igralcev,« je povedal trener Maribora Mauro Camoranesi, ki je videl le tri priložnosti Olimpije, čeprav je bilo samo v prvem polčasu šest napadov, ki bi se lahko končali z zadetkom gostiteljev. Morda je kakšno priložnost zamudil, ko je med tekmo zaradi mraza v Stožicah skočil na stranišče.

Zaradi zasneženega in poledenelega igrišča v Sežani danes ni bilo tekme Tabor – Celje. Ker Celje ni imelo tekme, Olimpija pa je igrala zahteven derbi, Ljubljančani prosijo, da v nedeljo ne bi igrali tekme v Celju, ampak si želijo prestavitev na ponedeljek ali torek.