Predsednik Uefe je virtualni pogovor s von der Leynovo opisal kot zelo prijeten. Izpostavil je, da sta se pogovarjala o tem, da bi morali skupaj spodbujati učinkovitost in potrebnost cepljenja, ter da sta menila, da bi se morali voditelji organizacij v Evropi osebno cepiti in s tem dati zgled drugim. »Težko bi zahteval od igralcev in navijačev, da se cepijo, ko bi vprašali mene, bi pa rekel, da še malo čakam,« je ponazoril.

V Evropski komisiji pa so povedali, da sta govorila o pomenu jasnih sporočil in informacij o varnosti in učinkovitosti cepiv ter da sta se strinjala, da bosta sodelovala pri komunikaciji o tem.

»Dajmo covidu-19 rdeči karton, da bodo naši stadioni kmalu spet polni navijačev, naši lokalni parki in igrišča pa polni veselja,« je tvitnila von der Leynova. Zapisala je še, da jo veseli sodelovanje Uefe pri evropskem podnebnem paktu, ki ga bodo kmalu zagnali.

Kot drugo ključno temo pogovora je Čeferin izpostavil ekologijo in evropski zeleni dogovor. Pogovarjala sta se o tem, da bo tudi Uefa pristopila in pomagala. Fundacija Uefe za otroke po predsednikovih besedah ogromno pomaga otrokom po svetu, premalo pa naredijo na področju ekologije. »Če otroci ne bodo imeli čistega zraka, bo več bolezni in posledice bodo trpeli pozneje,« je ponazoril.

O konkretnih projektih in kampanjah v podporo cepljenju in uresničevanju zelenih ciljev je po Čeferinovih besedah še prezgodaj govoriti. Uefa bo sicer po neuradnih navedbah sodelovala na dogodku za zagon podnebnega pakta, ki naj bi bil 16. decembra, in takrat napovedala svoj prispevek.

Podpora Uefe zelenemu dogovoru in cepljenju zelo pomembna

Čeferin je izpostavil, da ima Uefa ogromen doseg, tudi izven Evrope, in sicer približno 3,5 milijarde ljudi. V tem smislu je njena podpora zelenemu dogovoru in cepljenju zelo pomembna. Von der Leynova je po njegovih besedah povedala, da veliko pomeni, če najboljši igralci, ki so idoli mladih, povedo, da je treba skrbeti za ekologijo in da se je treba cepiti.

Poleg tega je predsednik Uefe poudaril še eno temo: skupno podporo evropskemu modelu športa. Ta pomeni po njegovih besedah šport, ki ni rezerviran samo za elito, ki je solidaren in ki investira po vsej Evropi. »Nasprotujemo zaprtim sistemom, namenjenim izključno pridobivanju profita,« je še izpostavil.

Pogovarjala pa sta se tudi o boju proti vsakršni diskriminaciji, tako o rasizmu kot o enakosti oseb LGBTIQ, pri čemer Čeferin izpostavlja, da članice Uefe ne delujejo tako kot nekatere države in da obstaja stoodstotna podpora tem projektom, saj se zavedajo, da je treba nogomet uporabiti za to, da naredijo kaj več. »V tem pogledu smo, čeprav smo po državah bistveno večji od EU, precej bolj enotni kot EU,« je dejal. Izrazil je tudi upanje, da bo virus novega koronavirusa laže iztrebiti kot rasizem.

Čeferin: Vsi, ne samo v Sloveniji ,naveličani negativne energije

V torek se je Čeferin na videokonferenci sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Zavezala sta se k spodbujanju vključevanja in zaščite solidarnosti v evropskem nogometu ter poudarila, da igra nogomet pomembno vlogo pri okrevanju Evrope ter doseganju socialnih in družbenih ciljev. V Evropskem parlamentu vidijo pomembno vlogo nogometa in Uefe tudi v okviru konference o prihodnosti Evrope.

Po teh pogovorih je predsednik Uefe še poudaril, da so časi težki in da je lahko vpliv športa izjemno koristen tudi za EU. »Gre za posebne čase, ko je sodelovanje še bolj potrebno. Vsi skupaj smo, ne samo v Sloveniji, temveč tudi širše, naveličani stalne negativne energije in stalnega problema, kdo s kom sodeluje in kdo s kom ne sodeluje. Radi bi se končno poenotili in naredili nekaj dobrega za to Evropo, ki je en čudovit kontinent, ki si to zasluži,« je sklenil.