Epidemija covida-19 je močno prizadela trgovino na drobno, sploh ob spomladanskem prvem zaprtju javnega življenja, večji padci pa se nakazujejo tudi v jesenskih mesecih. Prihodek v slovenski trgovini na drobno je bil oktobra za 1,4 odstotka nižji kot septembra in za 11,1 odstotka nižji kot v lanskem oktobru, kar je po podatkih Eurostata največji padec v celotni EU. Obseg trgovine na drobno v evrskem območju in celotni EU se je sicer oktobra na mesečni ravni povečal za 1,5 odstotka, medletno pa je bil večji za 4,3 oziroma 4,2 odstotka.

Med državami so imele največje medletne stopnje rasti Irska (13,8 odstotka), Danska (12,5 odstotka) in Litva (8,5 odstotka). Najbolj pa se je obseg trgovine na drobno poleg Slovenije znižal na Malti (za 7,2 odstotka) in v Bolgariji (za 5,3 odstotka).

Najbolj upadla prodaja na bencinskih servisih

V desetih mesecih leta skupaj je bil realni prihodek v slovenski trgovini na drobno medletno nižji za 8,9 odstotka. Padec je bil najizrazitejši na vrhuncu spomladanskega delnega zaprtja dejavnosti v aprilu, ko je se je na letni ravni znižal za kar 22,7 odstotka.

Prodaja je najbolj upadla v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, in sicer za 23,3 odstotka, pod močnim udarom pa je tudi prodaja vozil. Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili je bila v prvih desetih mesecih za 13,2 odstotka nižji kot v enakem obdobju lanskega leta.

Med redkimi, ki so ostale odprte tako spomladi kot jeseni, so živilske trgovine, ki so bile na ta način tudi najmanj prizadete. Realni prihodek od prodaje v trgovini z živili, pijačami in tobačnimi izdelki je bil v desetih mesecih leta skupaj v primerjavi z enakimi obdobjem lani nižji za en odstotek.

V EU se je prodaja hrane, pijače in tobaka na letni ravni povečala za 4,6 odstotka, prodaja pogonskih goriv pa je za ravnjo iz lanskega oktobra zaostajala za 9,5 odstotka.

Trgovina prek spleta višja za dobro polovico

Medtem ko je epidemija novega koronavirusa močno upočasnila številne dejavnosti, pa to ne velja za spletno trgovino. V prvih devetih mesecih leta je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno po pošti in spletu v Sloveniji za kar 51,8 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. To je bistveno večji porast kot EU, kjer je obseg spletne trgovine v povprečju narasel za 29,2 odstotka,

Razpoloženje v panogi ob jesenskem vnovičnem uvajanju omejitev sicer ni najboljše. Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila v novembru za 12 odstotnih točk nižja kot v oktobru, za 17 odstotnih točk nižja od vrednosti v novembru lani in za 26 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Trgovci zahtevajo sestanek z Janšo in Počivalškom

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pravijo, da podpirajo prizadevanja vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, ob tem pa opozarjajo, da se z ukrepi, ki po njihovi oceni niso ciljno usmerjeni, povzroča velika gospodarska škoda. V zbornici poudarjajo, da trgovine niso vir prenosa okužb, in da je mogoče v njih zagotavljati ustrezno razdaljo med ljudmi in dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ. Zato so vlado danes znova pozvali, da omogoči obratovanje prodajaln, in to čim prej. »Če se bo z odprtjem prodajaln odlašalo, bodo potrošniki izpostavljeni navalu na prodajalne, s tem pa se bo možnost okužb povečala,« opozarjajo v TZS.

Ob tem vlado pozivajo, da v sedmi protikoronski zakon vključi tudi ukrepe za pomoč trgovcem, pri čemer bi morala biti pomoč za zaprta podjetja ločena od pomoči, ki je je deležno ostalo gospodarstvo in prebivalstvo. »Pomoč naj bo ciljno usmerjena na dejavnosti, ki imajo z odlokom prepovedano poslovanje in so tik pred propadom,« so zapisali.

TZS je danes zahtevala takojšen sklic nujnega sestanka s predsednikom vlade Janezom Janšo in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.