S koronavirusom zaznamovana sezona 2020 je bila za slovenskega kolesarskega šampiona nadvse uspešna. Še drugo leto je sezono končal kot najboljši kolesar na svetu, njegove uspehe pa so nagradili tudi športni novinarji po svetu, ki so mu dodelili nagrado zlato kolo.

Virus je Rogliču sprva močno spremenil načrte zastavljene pred začetkom sezone, saj so bila številna tekmovanja odpovedana ali prestavljena. Tekmovalno je leto 2020 tako začel šele v drugi polovici junija, ko je prvič v življenju postal državni prvak na cestni dirki. V epskem spopadu na zadnjem vzponu do Ambroža pod Krvavcem je premagal prijatelja in največjega tekmeca Tadeja Pogačarja ter tako napovedal odličen preostanek leta.

Pogačar je kolesarju iz Strahovelj udarec vrnil le teden dni kasneje, ko je bilo na Pokljuki na sporedu še državno prvenstvo v kronometru. V zahtevnih vremenskih razmerah je bil najhitrejši kolesar iz Klanca pri Komendi in tako dokazal, da ima Roglič izjemno konkurenco že na domačih tleh.

Vse podrejeno Touru

Tekmovanja so si nato v drugi polovici leta strnjeno sledila eden za drugim, Roglič pa je vse posvečal svoji največji želji - zmagi na sloviti Dirki po Franciji. Izjemno pripravljenost je potrdil z zmago na etapni dirki Tour de l'Ain. Odlično je bil na poti tudi na generalki pred Tourom na kriteriju Dauphine, a se mu je nato pripetil neljubi padec v četrti etapi, zaradi katerega dirke ni dokončal, nekaj časa pa je bil pod vprašajem tudi njegov nastop na Dirki po Franciji. Tam je Roglič vendarle nastopil in vse do predzadnjega dne je bil v igri, da uresniči svoje sanje. Dolgo je nosil rumeno majico vodilnega na dirki in si privozil tudi lepo prednost pred zasledovalci. Predzadnji dan pa je udaril Pogačar, ki je odpeljal izjemno vožnjo na čas in takrat šokiral celotno kolesarko javnost in Rogliču odnesel zmago na Touru, Pogačar pa je tako postal veliki junak največje kolesarske dirke. Rogliča poraz ni potrl, kar je dokazal tudi na naslednjih tekmovanjih.

Liege-Baston-Liege in Vuelta zacelila vse rane

Roglič je tekmovalno sezono nadaljeval manj kot teden dni po koncu Dirke po Francije, ko je v Imoli nastopil na cestni dirki svetovnega prvenstva. Kljub izčrpanosti je bil do zadnjih metrov v boju za medaljo, na koncu pa zasedel visoko šesto mesto. Če se je za trenutek že zazdelo, da malce izgublja prepotrebno samozavest za veliki uspeh, je nato v Belgiji prišel do novega velikega mejnika v svoji karieri. Pokazal je, da ni zgolj tekmovalec za etapne dirke, ampak je v vlogi favorita lahko tudi na težki enodnevni preizkušnji. Z izjemnim zaključkom etape na kolesarskem spomeniku Liege-Baston-Liege, ko je v zadnjih centimetrih etape prehitel svetovnega prvaka in lanskega dobitnika zlatega kolesa Juliana Alaphilipa, je prišel do potrditve, da je še vedno lahko najboljši. »Končno sem tudi jaz nekaj zmagal,« je tedaj dejal v cilju in s tem jasno nakazal, kako si je želel uspeha in kako mu je po njem odleglo.

Čeprav so si tekmovanja sledila eden za drugim, se je, po potrditvi še vedno dobre forme, odločil nastopiti tudi na Dirki po Španiji, kjer je branil lansko zmago. Vuelto je začel izjemno, z etapno zmago in takoj oblekel rdečo majico. Čeprav je imel na poti do Madrida nekaj težav in je vmes dvakrat tudi izgubil majico vodilnega, pa je v špansko prestolnico vseeno prišel kot najboljši v skupnem seštevku španske pentlje. Z ubranitvijo lanske zmage se je znova zavihtel na vrh mednarodne kolesarske lestvice, kjer je sezono zaključil tudi lani. In čeprav je bil Roglič že lani v ožjem krogu favoritov za prejem zlatega kolesa, a so novinarji nagrado dodelili Alaphilipu, je Roglič na svoj račun tako prišel letos. »Pogledal sem seznam prejšnjih zmagovalcev in res sem srečen, da sem se znašel v taki družbi. Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame. To je izbor novinarjev z vsega sveta, zato se me to priznanje še posebej dotakne,« je v izjavi za L'Equipe povedal Roglič.