Estonsko zunanje ministrstvo je danes za tamkajšnje medije potrdilo, da je bil estonski diplomat po lastnih navedbah v petek zvečer na zabavi v Bruslju in da ga je zaradi kršenja protikoronskih ukrepov bruseljska policija pridržala.

Četudi se je diplomat zabave udeležil zasebno, je »obžalovanja vredno«, da se oseba ni držala omejitev, ki veljajo v Belgiji, je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Aari Lemmik. Drugih podrobnosti o primeru ni podala.

Belgijska policija je v petek zvečer v središču Bruslja zaradi kršenja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa prekinila zabavo. Po podatkih tožilstva so v enem od stanovanj policisti ujeli okoli 20 moških, ki so jih zaradi kršenja pravil oglobili z 250 evri. Dva sta dejala, da sta diplomata.

Eden od njiju je bil evroposlanec iz vrst madžarske vladajoče stranke Fidesz Jozsef Szajer, ki je v torek sporočil, da se je udeležil zabave. Odstop z mesta evropskega poslanca je napovedal že v nedeljo. Medtem je zapustil tudi že Fidesz.

Vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban je danes njegova dejanja označil za »nesprejemljiva«. Poudaril je, da to ni v skladu z »vrednotami naše politične družine«, so sporočili v Budimpešti.