V torek so v eni od veterinarskih ambulant belemu dihurju, ki je imel prebavne težave, odvzeli vzorce za novi koronavirus (sars-cov-2), jih poslali na analizo na Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) ljubljanske veterinarske fakultete in tam so sum, da je okužen, potrdili.

Namestnik predstojnika inštituta Uroš Krapež nam je pojasnil, da je šlo v tem primeru za klasičen prenos s človeka na žival, saj so okužbo s koronavirusom že prej potrdili tudi v gospodinjstvu, iz katerega izvira žival.

NVI diagnostiko za novi koronavirus pri živalih opravlja že od izbruha epidemije pri ljudeh. Po Krapeževih besedah jim jo je pomagala vzpostaviti medicinska stroka, uvedli pa so jo zato, da bi z raziskavami pojasnili načine okužbe, kako pogosto se virus prenaša z ljudi na živali, koliko časa se zadržuje v njih, ali povzroča kakršna koli obolenja tudi pri živalih. Ti rezultati so lahko v pomoč tudi pri boljšem razumevanju poti okužb in poteka bolezni pri ljudeh.

Domače živali se lahko okužijo

Za okužbo s sars-cov-2 so dovzetne le nekatere domače živali. To so mačke, dihurji, hrčki, levi, tigri, opice makaki in nekatere vrste netopirjev, manj pa psi. Testiranje na novi koronavirus je na ljubljanski veterinarski fakulteti namenjeno predvsem živalim iz gospodinjstev, v katerih so bili poprej okuženi ali oboleli ljudje. V tem primeru je testiranje živali brezplačno. Plačljivo je le, če njihovi imetniki niso bili potrjeno okuženi z novim koronavirusom. Cena za sprejem živali, odvzem vzorca in preiskavo je v tem primeru 102 evra. Lastniki živali, ki bi se odločili za testiranje, se morajo za odvzem vzorcev naročiti na elektronskem naslovu KoronaVet.VF@vf.uni-lj.si. Na fakulteti zagotavljajo, da postopek za žival ni boleč, rezultati preiskave pa so znani v nekaj dneh.

Pri živalih običajno blagi bolezenski znaki

Uroš Krapež pravi, da velikega navala na testiranje živali doslej ni bilo, tudi ne na brezplačno. Na vprašanje, kakšni so bolezenski znaki pri živalih, pa je odgovoril: »Poročila iz tujine kažejo, da so običajno blagi. Pri psih jih skoraj ni, pri mačkah pa se pojavljajo blažja dihalna obolenja.« Strokovnjaki veterinarske fakultete tudi poudarjajo, da lahko živali, okužene s koronavirusom, po do sedaj znanih podatkih ostanejo v domači oskrbi, saj ne predstavljajo večje nevarnosti za prenos in širjenje okužbe. Pri ravnanju s takšnimi živalmi pa priporočajo splošne higienske ukrepe.

Za zdaj naj tudi ne bi bilo nevarnosti za prenos okužbe z domačih živali na ljudi, kot se je zgodilo na velikih farmah minkov na Danskem. To so vrste kun, ki jih gojijo zaradi krzna in so trenutno edina živalska vrsta, dovzetna za sars-cov-2, s katere se je virus prenesel nazaj na človeka. Nekateri delavci, ki so delali v farmskih objektih, v katerih je tudi več kot tisoč živali, so se okužili prek njih. Na Danskem so zaradi mutacije koronavirusa med njegovim prenosom med živalmi usmrtili vseh 17 milijonov minkov na farmah, da bi s tem preprečili širjenje okužbe na ljudi, čeprav naj po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije mutacija novega koronavirusa, povezana z minki, za človeka ne bi pomenila večje nevarnosti.