Tako so vsaj prepričani razjarjeni vozniki, ki so včeraj poklicali na uredništvo Dnevnika. Mnogi so obtičali na primorski avtocesti, še zlasti pred postojnskim in vrhniškim klancem. Kolone tovornjakov, ki so zaradi zimskih razmer in neprilagojene opreme zdrsnili ali kako drugače ovirali promet, so povzročile dolge zastoje, ki so trajali vse od dopoldanskih do poznopopoldanskih ur. Dogajanje je popestrila še močna burja.

Vodja tehnične službe v Družbi za avtoceste (Dars) Jana Vrhovnik je sicer zatrdila, da so začeli posipavati že v noči s torka na sredo, včeraj zjutraj pa so bili na terenu tudi plugi in posipalniki. Na terenu so bili vsi zaposleni v zimski službi, teh je bilo 130, pa tudi vse njihove tehnične zmogljivosti, 191 vozil s plugi in posipalniki. Čeprav so Darsu omejitveni ukrepi zaradi epidemije nekoliko olajšali zimsko službo, saj je bilo na avtocestah vendarle manj avtomobilov, je na cestah ostalo veliko tovornjakov. Prav ti so včeraj povzročali težave.

»Menim, da smo bili na terenu pravočasno in da smo se odzvali odgovorno. Problem so predvsem zdrsi tovornjakov, saj se tovornjak ob tem postavi počez čez avtocesto in zapre oba vozna pasova ter povzroči zastoje. Se pa maksimalno trudimo vzpostaviti čim bolj normalne razmere. V tem trenutku (včeraj popoldne, op. p.) na teren prihaja šest avtovlek za tovornjake, ki bodo odstranile posledice zdrsov,« je opisala Vrhovnikova. Na očitek, zakaj v takih razmerah niso izločali tovornih vozil ali jim prepovedali vožnje, se je odzvala, da je tak ukrep vedno dvorezen meč. »Če bi se odločili za izločanje, pa bi poslušali očitke o gospodarski škodi,« je dejala. »Pretehtati je treba prednosti ukrepa in posledice in na Darsu to ves čas počnemo,« je dodala.

Podobno kot na Primorskem je tudi na Gorenjskem sneženje povzročilo precejšnje težave v prometu. Zaradi prometne nesreče je bila med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce zaprta gorenjska avtocesta proti Karavankam. »Razlog za nesrečo je v neprilagojeni hitrosti voznika tovornega vozila, ki je na zasneženi cesti izgubil nadzor nad vozilom in po zanašanju ter trčenju v odbojno ograjo zaprl avtocesto. Vanj je trčil tudi osebni avtomobil. Nastala je samo gmotna škoda. Obe vozili sta imeli zimsko opremo. Avtocesta je bila zaprta skoraj tri ure in pol,« so sporočili s PU Kranj. »Po tej nesreči so bili gorenjski policisti do tega trenutka obveščeni o še devetih drugih prometnih nesrečah. V vsaj šestih drugih primerih pa so udeleženci obstali na zasneženi cesti in ovirali promet.«

Ljubljana je prvi letošnji sneg pričakala brez večjih zastojev v prometu. Nekaj nevšečnosti so imeli le meščani, ki so morali zaradi nedelujočega mestnega javnega prometa na delovno mesto peš ali celo s kolesom. Zimska služba, ki jo izvaja koncesionar KPL, je že v dneh pred sneženjem predvsem v hribovitih predelih občine izvajala mokro posipanje cestišč, da bi preprečili prijemanje snega na cestišča. V primeru večje količine snega pa bodo tako kot vsako leto najprej očistili cestišča, nato pa še pločnike. ahr, alp, žir