»Še več, nacionalne tiskovne agencije predstavljajo enega najpomembnejših glasov svojih držav v svetu. Zato je ohranjanje svobode teh glasov, zlasti v kriznih časih, v kakršnih smo zdaj, najpomembnejše tako za medijsko krajino kot za ohranjanje demokratičnih družb,« sta v izjavi poudarila predsednik združenja in direktor nemške tiskovne agencije dpa Peter Kropsch ter generalni sekretar EANE Alexandru Giboi.

STA mora še naprej delovati kot neodvisna in zanesljiva nacionalna tiskovna agencija; pristojni organi bi morali njen prispevek k slovenski demokraciji podpirati, ne pa ga ovirati, sta poudarila.

EANA, ki se je seznanila s pritiski, ki se na članico združenja izvajajo z zmanjšanjem ali celo ustavitvijo financiranja, določenega v pogodbi o izvajanju javne službe z vladnim uradom za komuniciranje, je obenem izrazila podporo neodvisni STA.

Vlada je v ponedeljek sprejela informacijo Urada vlade za komuniciranje (Ukoma) o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021. Ukom STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe.

Na to potezo se je v torek med drugim odzvala direktorica Evropske zveze novinarjev (EFJ) Renate Schroeder. Ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije predstavlja veliko grožnjo medijskemu pluralizmu in medijski svobodi v Sloveniji, je opozorila.