V skladu z načrti bo vlada avstralske zvezne države Viktorija dovolila prihod igralcem iz tujine med 15. in 17. januarjem, kar pomeni, da se bo prvi grand slam v koledarskem letu 2021 začel z vsaj tritedensko zamudo.

Igralci si seveda želijo, da ob prihodu na najmanjšo celino zanje ne bi veljala najstrožja možna pravila glede obvezne karantene in da bi lahko v času dvotedenske osamitve lahko trenirali in se pripravljali na nastop na turnirju v Melbournu ter nastopili tudi na kakšnem od pripravljalnih turnirjev pred prvim velikim turnirjem sezone.

Australian Open bi se po prvotnem načrtu moral začeti 18. januarja. Za zdaj predstavniki avstralske teniške zveze ne želijo razkriti dogovorov z igralci o izvedbi turnirja, nad katerim visijo vse bolj temni oblaki pandemije novega koronavirusa.

Letošnja sezona je postregla z odpovedjo turnirja za grand slam na sveti travi v Wimbledonu, pariški Roland Garros in odprto prvenstvo ZDA pa so izpeljali, a z zamikom in pod posebnimi pogoji.

Letošnje odprto prvenstvo Avstralije so januarja izpeljali še pred izbruhom pandemije novega koronavirusa, in sicer od 20. januarja do 2. februarja. Naslov v moški konkurenci je osvojil Srb Novak Đoković, krono med posameznicami pa je vzela Američanka ruskega rodu Sofia Kenin.