Konec makadamske ceste Pot na Golovec, ki pelje na vrh hriba, te dni ni zgolj običajno izhodišče za rekreativce. Je tudi izhodišče prav posebne gozdne poti, ki prečka veliko gozdno jaso in ki so jo za otroke pripravili v javnem zavodu Mala ulica – centru za otroke in družine v Ljubljani. Pot je označena z lesenimi mušnicami, ob poti pa so pripravljeni tudi izzivi in naloge, ki jih otroci lahko rešijo skupaj s starši. Rešitve male raziskovalce pripeljejo do skritega zaklada.

Gozdna pot je označena še do petka, 4. decembra, ko bodo v Mali ulici razkrili novo lokacijo. Ekipa Male ulice namreč vsak petek postavi novo gozdno pot in zemljevid objavi na spletni strani zavoda, pot pa je nato označena en teden. Načrtujejo, da bodo nove izzive v gozdu postavljali vsaj do konca šolskega leta, saj je gozdnih poti v mestu dovolj.

Raziskuje tudi do 80 družin

Tokratna gozdna pot je že četrta po vrsti. Večinoma jih pripravljajo na Golovcu, eno pa je ekipa pripravila tudi na Grajskem griču. V Mali ulici ocenjujejo, da je vsako pot raziskalo od 50 do 80 družin. »Otroke spodbujamo, naj nam s poti pošljejo risbo, fotografijo ali kak lep list, in odzivi so vsak teden boljši. V zadnjem tednu smo prejeli 20 izdelkov otrok in še nekaj več pohval staršev,« je z odzivi zadovoljna direktorica Male ulice Eva Strmljan Kreslin in dodaja, da se mnogi na pot ne odpravijo le enkrat, ampak kar vsak dan.

Družinsko raziskovanje gozda in iskanje skritega zaklada je eden od odgovorov družinskega centra na epidemijo. Spomladi so denimo uredili velik vrt na Rakovi jelši, ki so ga odprli za družine in poleti tudi za šolarje, ob ponovni razglasitvi epidemije v oktobru pa si z vrtom niso mogli veliko pomagati. Zato so dobili idejo o postavitvi gozdne poti, kamor bi otroci lahko hodili na svež zrak s starši. »V Mali ulici že vrsto let izvajamo gozdno pedagogiko in se trudimo, da bi otroci čim več časa preživeli v naravi. Razmišljali smo, kako spodbuditi starše in jim pomagati, da otroke zvabijo ven, v naravo,« pojasni Eva Strmljan Kreslin.

Kaj skriva skrinjica na cilju?Družine si lahko na spletni strani Male ulice pridobijo zemljevid z izhodiščem in ciljem. Kot so zapisali v opisih gozdih poti, te postavlja nagajivi Tripicepištorkeljbuc, ki mu je dolgčas, ker je igralnica v Malu ulici zaprta. Ob poti nato otroci ob pomoči staršev sledijo markacijam – mušnicam. Lesene mušnice so postavljene dovolj na gosto, da poti ni težo slediti. »Razen seveda, če se ne vpletejo nepridipravi. Eno pot smo morali postavljati ponovno, saj so mušnice čudežno izginile, zato bomo na začetek nove poti postavili še tablo, ki bo pojasnjevala, za kaj gre,« opozori sogovornica, ki pa se ob vprašanju, kakšen zaklad se skriva v skrinjicah na cilju, skrivnostno namuzne: »Če povemo, poten me bodo več skriti, niti skrivnostni. Najbolje, da se podate na pot in skrinjo sami odkrijete.«