Vlada je razrešila državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Tino Bregant in na to funkcijo imenovala Marijo Magajne, ki je od junija na ministrstvu vodila direktorat za zdravstveno varstvo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je že pred desetimi dnevi vladi predlagal, naj namesto Tine Bregant imenuje vidnega člana DeSUS Uroša Prikla, vendar premier Janez Janša predloga ni želel uvrstiti na dnevni red. Po naših informacijah je dal Janša prejšnji teden Gantarju vedeti, da bi na odhod Bregantove pristal, če bi na njeno mesto predlagal nekoga iz zdravstvene stroke. Nekateri naši sogovorniki ne izključujejo, da je Janša računal, da Gantarju takšnega kandidata ne bo uspelo najti. A je ta za kandidaturo prepričal Marijo Magajne in jo na današnjem kosilu vodij koalicijskih strank predlagal premierju.

Marija Magajne je epidemiologinja, ki je pomembne položaje na ministrstvu zasedala že pred več kot desetimi leti in je bila tesno vpeta v takratno predsedovanje Svetu EU. Med letoma 2008 in 2013 je bila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so ji člani sveta očitali slabo poslovanje, slabo vzdušje v organizaciji, netransparentnost ter bohotenje upravne službe, avtorskih pogodb in podpornih služb. Preden se je letos poleti vrnila na ministrstvo, je bila direktorica Zdravstvenega doma Idrija. Po njenem imenovanju za državno sekretarko se obeta že tretja zamenjava na čelu direktorata za zdravstveno varstvo. Marija Magajne je namreč zamenjala Nino Pirnat, ki je pred tem zamenjala Kristino Tuhanec Tratar. Kdo bo četrti, vlada danes ni sporočila.

Danes se je torej uresničila Gantarjeva želja, da Bregantova odide z ministrstva. Kot pravijo naši viri iz DeSUS, pa se ni poslovil od zamisli, da bo eno državnosekretarsko mesto zasedel bivši poslanec Uroš Prikl. Verjetno bo Gantar s tem predlogom počakal do prihodnjega tedna, ko bo DeSUS že imel novega predsednika in bo stranka močnejša. Prikl naj bi bil kot državni sekretar zadolžen za projekt dolgotrajne oskrbe. me, kk