Policija je sporočila, da je bilo na petkovem protestu proti kršiteljem izvedenih 40 ukrepov, popisali so okrog 90 oseb, prav tako pa so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki naj bi kršil tako prometna pravila kot tudi predpise o javnih zbiranjih. Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek. Šlo naj bi za enega vidnejših protestnikov Jašo Jenulla, ki so mu sicer policisti, kot smo na Dnevniku poročali v soboto, že izdali kazen zaradi napačne uporabe smernikov. »Zaskrbljujoče in protipravno je delovanje policistov, ko so v petek usmerjeno vnaprej odredili ustavljanje in kontrolo nad enim izmed vidnih protestnikov, Jašo Jenullom, ne da bi zato obstajal utemeljen sum kršitve,« so glede tega zapisali pri Protestni ljudski skupščini. »Ustavite rdečega forda enoprostorca, Jenull je notri, ki snema tole,« lahko sicer slišimo na enem izmed posnetkov s protestov, ki se je razširil na družbenih omrežjih. Jenull je v zvezi s tem na Specializirano državno tožilstvo, natančneje na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, že vložil kazensko ovadbo. Trdi, da je policija v postopku zoper njega zlorabila uradni položaj, saj so policisti po njegovih besedah dobili navodilo, ki je bilo ciljno usmerjeno nanj, pri čemer pa sum prekrška sploh ni bil opredeljen.

Protestniki delovanje policije vidijo kot politično represijo

Ob tem je spomnil na primer nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja leta 2015, v primeru katerega je pet policistov dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov. Spomnimo tudi, da je bil zaradi potencialnih usmerjenih ukrepov policije letos aprila zaskrbljen notranji minister Aleš Hojs. Tako je bilo ob ponujenem odstopu državnega sekretarja Franca Breznika, ki so ga policisti ustavili na ljubljanski obvoznici. Vozil je prehitro in pod vplivom alkohola. Za POP TV je minister takrat izjavil, da bo pred sprejemom odstopa preveril, če ne gre mogoče za usmerjeno akcijo policistov. »Bo ponovno izkazal enako skrb za pravice državljanov?« se sprašujejo protestniki, ki so bili kljub omejitvam zbiranja in visokim globam za organiziranje in pozivanje k protestom v petek znova na ulicah.

»Na protestu zoper vlado Janeza Janše se je ponovno pokazalo, da ukrepi proti protestnikom nimajo nikakršne zveze z epidemiološko situacijo, temveč so zgolj politična represija, katere cilj je utišati in zastrašiti prebivalstvo,« so bili kritični v Protestni ljudski skupščini, kjer jih je zmotilo predvsem to, da policisti na vprašanje, za kakšno zbiranje naj bi šlo in kako lahko vožnja z avtomobilom po ulici vpliva na širjenje covida-19, niso imeli odgovorov. »Niti en sam odlok vlade, priporočilo NIJZ ali mnenje katerekoli zdravstvene instance kjerkoli na svetu ne omenja individualne vožnje z avtomobilom kot potencialne nevarnosti za prenos ali okužbo z virusom,« so bili jasni v današnjem odzivu. V katerem so napovedali: »Če bodo očitno nesmiselne kazni “zaradi zbiranja” dejansko prispele, se bomo protestnice in protestniki uprli tudi z vsemi pravnimi sredstvi in po potrebi vztrajali vse do ustavnega in evropskega sodišča.«

Policija opozarja na diskreditacije policistov

S policijske uprave so sicer v nedeljo popoldne sporočili, da se v javnosti pojavljajo različne informacije in diskreditacije policistov zaradi dela na petkovem protestu v Ljubljani. »Uvodoma pojasnjujemo, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda. V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla,« so v izjavi za javnost zapisali na policiji, kjer navajajo, da so nekateri udeleženci shoda med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem, telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in speljevanjem, možje v modrem pa so ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem. Na policiji še opozarjajo, da se v zadnjem času predvsem na družbenih omrežjih pojavljajo posamezne lažne in zavajajoče informacije o določenih postopkih ljubljanskih policistov.

»Policijo in NIJZ smo že pred časom javno in z dopisom pozvali, da podajo jasno definicijo "nedovoljenega zbiranja" in s tem zagotovijo načelo pravne predvidljivosti, ki je bistveni temelj pravne varnosti. Tega do sedaj niso naredili. Očitno je kriterij nedovoljenega zbiranja zgolj in samo kakršnakoli manifestacija ali dogodek v kakršnikoli obliki, ki javno nasprotuje trenutni strahovladi Janeza Janše,« po drugi strani odgovarjajo pri Protestni ljudski skupščini in izpostavljajo, da v času, ko po vsej Evropi potekajo množični protesti, kjer se kljub epidemiji na tisoče ljudi zbira na ulicah in se tudi nasilno spopada s policijo, petkovi protesti v Sloveniji vseskozi potekajo mirno. »S prižiganjem sveč, polaganjem stopinj, uporabo koles in sedaj celo z individualnimi protesti v avtomobilih,« naštevajo in dodajajo, da policija medtem po navodilih trenutne oblasti »popisuje, ograjuje, kaznuje, usmerjeno napada posameznike, povezane s protesti in stopnjuje konflikte«.

Predstavniki protestniškega gibanja se sprašujejo, zakaj je bilo pretekli petek med protestom potrebno zapreti za promet Šubičevo, Igriško, Gregorčičevo in več drugih ulic v centru Ljubljane in zakaj tovrstnih kaznovanj ukrepov zoper nedovoljeno rabo zvočnih in svetlobnih signalov ne izvajajo, ko Slovenija zmaga na kakšni večji tekmi ali po katerikoli poroki. »Koga ali kaj je policija s tem dejanjem branila in pred kom?« poudarjajo in dodajajo, da medtem ko bi tovrstno vedenje policije v večini drugih držav že zdavnaj pripeljalo »do dejanskih in ne zgolj insceniranih množičnih nasilnih protestov«, slovenske prebivalke in prebivalci z dostojanstvom in potrpljenjem že več kot pol leta prenašajo krivičnost policije. »Hočemo verjeti, da policija ni zgolj orodje strahovladne represije, vendar z vsakim tovrstnim strahopetnim dejanjem in sprenevedanjem naš up bledi,« ocenjujejo. Policija sicer opozarja, da se v primeru množice kršitev, skoncentrirane na majhno območje, vedno uporabi poostren pristop, ker je verjetnost nastanka hujših posledic – običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam – vedno velika. »Tega policisti ne smemo dopustiti,« so na policijski upravi zapisali v sporočilu za javnost.