Iz bolnišnice so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 36 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 pa je bilo v nedeljo drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov.

Glede na objavljene podatke je bil delež pozitivnih testov v nedeljo pri nas 22,7-odstoten, kar je manj kot v soboto, ko je bil delež 30,3-odstoten. V primerjavi s soboto, ko je bilo opravljenih 3644 testov, je bilo testiranj manj. Tudi število novo potrjenih okužb je bilo manjše, v soboto jih je bilo namreč 678 več.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sodelujeta vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb in vladni govorec Jelko Kacin.

14-dnevna pojavnost 965

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 965 na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 75.806 oseb, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

Univerzitetni klinični center Maribor je na twitterju sporočil, da zdravijo ponovno nekoliko višje število bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 198 covidnih bolnikov, od tega 42 na intenzivnem zdravljenju. Še pet bolnikov je umrlo, skupno do nedelje 148.

V celjski bolnišnici pa so tvitnili, da zdravijo 152 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo. Šest bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Doslej pa je umrlo 128 covidnih bolnikov.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana Matjaž Jereb je poudaril, da v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih z novim koronavirusom ni realno pričakovati, da bi lahko zdravstveno osebje vsem covidnim in necovidnim bolnikom nudila enako oskrbo kot pred epidemijo. »Pandemija covida-19 nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hudih ali kritičnih težav potrebujejo bolnišnično obravnavo. Vsaj tako velik, če ne še večji problem je pomanjkanje usposobljenega zdravstvenega kadra, ki prav tako zboleva,« je poudaril Jereb.

In dodal: »Navkljub morda malo manjšemu pritisku v prejšnjem tednu, smo imeli preko vikenda ponovno porast sprejemov na navadne in intenzivne oddelke. Dejansko osebje težko obvladuje razmere in je psiho-fizično izčrpano. Negotovost ostaja in ta nepredvidljivost razmer še dodatno stopnjuje pritisk na moje sodelavke in sodelavce. Če povzamem samo problem intenzivnih postelj. Na njihovi pretočnosti stoji oziroma pade naš zdravstveni sistem. Zavedati se moramo, da več kot 250 intenzivnih postelj – izpostavil sem maksimalno številko – v 13 slovenskih bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti in zavedati se moramo, da so rezerve glede postelj in osebja v državi praktično že izčrpane.«