V zadnjem obdobju so bili številni Slovenci tarče spletnih goljufij, povezanih z investicijskimi vlaganji, opozarja policija in svetuje, da takim ponudbam ne gre nasedati. Prevaranti nagovarjajo k vlaganju v različne oblike premoženja (virtualne valute, produkte, zlato, sklade in podobno), obljubljajo pa minimalno tveganje in nerealno visoke donose, tudi po več odstotkov na dan. A se vse skupaj za vlagatelje pogosto konča s hudimi finančnimi posledicami. Policija je letos obravnavala 58 takšnih primerov, nastalo je za več kot 1,1 milijona evrov škode. Samo od konca aprila do včeraj sta koprska in novogoriška policijska uprava prejeli šest prijav, prijavitelji so izgubili od 17.000 do 98.000 evrov.

V večini primerov so bili v stiku s tako imenovanimi agenti oziroma zastopniki družb, ki so se predstavljali kot borzni posredniki. Menda zelo izkušeni, saj naj bi že več let delovali na področju investicijskih vlaganj in sodelovali s svetovno priznanimi borznimi hišami. Z lepimi besedami in obljubami so pridobili zaupanje svojih žrtev, ki so jim nakazale denar. Večinoma na tuje bančne račune, nakar so goljufi z nadaljnjimi bančnimi transakcijami prek različnih tujih računov poskušali zakriti izvor denarja oziroma prikriti sled za njim.

Lične strani, ustrežljivi »asistenti«

Spletne strani, na katerih so trgovali, so zelo dobro izdelane, nekatere so tudi v slovenskem jeziku. Gibanje vrednosti delnic, indeksov, kriptovalut, obveznic in surovin je na teh platformah takšno, da daje vtis resničnega vlaganja in trgovanja. Kot opozarja policija, v večini primerov žrtve prepoznajo goljufijo šele, ko želijo vloženo v celoti »pobrati« s trgovalnih platform.

Policija svetuje, da bodite pozorni na oglase, ki hkrati ponujajo hiter, zanesljiv in visok zaslužek, saj take obljube niso realne. Po telefonu ali osebno dodatno preverite, ali je v ozadju produkta dejansko ponudnik naložbenih storitev ali pa gre samo za zlorabo imena oziroma za izmišljenega ponudnika. Bodite pozorni predvsem pri investicijah, ki jih izvajajo tako, da ponudnik oziroma njegov osebni asistent predhodno namesti programe za oddaljen dostop. Prek oddaljenega dostopa storilci v celoti upravljajo računalnik vlagatelja. In ne nazadnje, vlagajte samo v finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov bančnih oziroma finančnih storitev. Pri tem se posvetujte s strokovno podkovanimi svetovalci.

V letošnjem letu policija tudi na splošno zaznava porast spletnih goljufij. Do sredine tega meseca je obravnavala 450 tovrstnih kaznivih dejanj, v enakem obdobju lani 210, kar pomeni 114-odstoten porast. Tudi gmotna škoda je bistveno višja, letos več kot 6,1 milijona evrov, lani pa 1,6 milijona.